piątek, 22 sierpnia 2014

Zapiekanka z dyni




Potrzebne składniki:
  • 0,5 małej dyni
  • 0,5 cukini
  • 6 pomidorów
  • .
  • 6 pieczarek

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta
  •   
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • garść świeżych ziół: majeranek tymianek, estragon, bazylia
  • pieprz,sól
  • olej kokosowy



Przygotowanie:

Na patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, cukinię oraz czosnek w łupinkach wcześniej zmiażdżony. Całość podsmażamy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i przyprawiamy pieprzem i solą. Dusimy jeszcze aż zmięknie papryka. W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy. Obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory przyprawiamy czosnkiem ziołami pieprzem i solą. Całość dusimy aż płyn odparuję i sos zrobi się gęsty. 






Do naczynia w którym będziemy zapiekać na dno wlewamy 1/2 sosu następnie przekładamy warzywa i ponownie polewamy 1/2 sosu. Możemy posypać parmezanem. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st przez ok 15-20 min. 



1 komentarz:

  1. Zapowiada sie smakowicie. Tak prosto i przystepnie to wytlumaczylas, ze az mnie kusi by wyprobowac Twoj przepis. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń