- 0,5 małej dyni
- 0,5 cukini
- 6 pomidorów .
- 6 pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- garść świeżych ziół: majeranek tymianek, estragon, bazylia
- pieprz,sól
- olej kokosowy
Przygotowanie:
Na patelnię z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, cukinię oraz czosnek w łupinkach wcześniej zmiażdżony. Całość podsmażamy aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i przyprawiamy pieprzem i solą. Dusimy jeszcze aż zmięknie papryka. W osobnym garnku przygotowujemy sos pomidorowy. Obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory przyprawiamy czosnkiem ziołami pieprzem i solą. Całość dusimy aż płyn odparuję i sos zrobi się gęsty.
Do naczynia w którym będziemy zapiekać na dno wlewamy 1/2 sosu następnie przekładamy warzywa i ponownie polewamy 1/2 sosu. Możemy posypać parmezanem. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st przez ok 15-20 min.
Do naczynia w którym będziemy zapiekać na dno wlewamy 1/2 sosu następnie przekładamy warzywa i ponownie polewamy 1/2 sosu. Możemy posypać parmezanem. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku w temp. 180 st przez ok 15-20 min.
Zapowiada sie smakowicie. Tak prosto i przystepnie to wytlumaczylas, ze az mnie kusi by wyprobowac Twoj przepis. Pozdrawiam serdecznie Beata
OdpowiedzUsuń