poniedziałek, 15 września 2014

Zupa pomidorowa z pieczonym bakłażanem i paryką



Potrzebne składniki:
  • 0,5 małego bakłażana 
  • 4 średnie papryki
  • 6 pomidorów
  • .
  • bulion warzywny
  •   
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • pieprz,sól




 Przygotowanie:

Bakłażan kroimy w paski, papryki na ćwierki i wyciągamy gniazda nasienne, papryczkę chili na pół i wyciągamy pestki. Warzywa smarujemy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 20-30 min. (aż warzywa będą miękkie i lekko spalone na końcach). 



Odczekujemy aż warzywa całkowicie wystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak papryka jest już zimna skóra schodzi bez większego problemu). 1,5 plastra bakłażana i 5 połówek papryki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. 
Pomidory obieramy z skórki i miksujemy wraz z upieczonym bakłażanem i paprykami, całość dodajemy do wywaru. Zupę przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz