piątek, 26 września 2014

Zapiekane pomidory z kozim serkiem orzechami włoskimi, zapiekanym bakłażanem i papryką



Potrzebne składniki:
  • 4 średnie pomidory malinowe
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta
  • 0,5 bakłażana
  • 100 g koziego sera
  • 10 świeżych orzechów włoskich (lub garść obranych)
  • garść świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek)
  • pieprz, sól



Przygotowanie:


Bakłażan kroimy w paski, papryki na ćwierki i wyciągamy gniazda nasienne. Warzywa smarujemy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 min. (aż warzywa będą miękkie i lekko spalone na końcach). Odczekujemy aż papryka i bakłażan całkowicie wystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak jest ona już zimna, skóra schodzi bez większego problemu)i kroimy upieczone warzywa w kostkę.  Pomidory dokładnie myjemy ucinamy wierzchy, a z pomidora łyżeczką wydrążamy miąższ. 



Pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażan, ser kozi mieszamy z obranymi orzechami włoskimi, świeżymi ziołami, pieprzem i solą i następnie tym faszerujemy pomidory.  







Tak przygotowane pomidory przykrywamy i zapiekamy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st i zapiekamy przez 15-20 min aż pomidory zmiękną. Pomidorki można podać z sosem - świetnie pasuje domowej roboty ajvar.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz