Potrzebne składniki:
- 4 średnie pomidory malinowe
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 0,5 bakłażana
- 100 g koziego sera
- 10 świeżych orzechów włoskich (lub garść obranych)
- garść świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek)
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy w paski, papryki na ćwierki i wyciągamy gniazda nasienne. Warzywa smarujemy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 min. (aż warzywa będą miękkie i lekko spalone na końcach). Odczekujemy aż papryka i bakłażan całkowicie wystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak jest ona już zimna, skóra schodzi bez większego problemu)i kroimy upieczone warzywa w kostkę. Pomidory dokładnie myjemy ucinamy wierzchy, a z pomidora łyżeczką wydrążamy miąższ.
Pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażan, ser kozi mieszamy z obranymi orzechami włoskimi, świeżymi ziołami, pieprzem i solą i następnie tym faszerujemy pomidory.
Tak przygotowane pomidory przykrywamy i zapiekamy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st i zapiekamy przez 15-20 min aż pomidory zmiękną. Pomidorki można podać z sosem - świetnie pasuje domowej roboty ajvar.
Pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażan, ser kozi mieszamy z obranymi orzechami włoskimi, świeżymi ziołami, pieprzem i solą i następnie tym faszerujemy pomidory.
Tak przygotowane pomidory przykrywamy i zapiekamy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st i zapiekamy przez 15-20 min aż pomidory zmiękną. Pomidorki można podać z sosem - świetnie pasuje domowej roboty ajvar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz