sobota, 13 września 2014

Grzyby






Rozpoczął się czas grzybobrania, uwielbiam zapach lasu i zbierać grzyby. Najlepiej jak jest ich dużo :)..., problem jest później z obróbką bo należy oporządzić je jeszcze w tym samym dniu... 
Dlatego najczęściej mrożę grzyby, przy tym jest najmniej pracy, a same grzyby po rozmrożeniu są jędrne jak świeże (gotowane są mniejsze i skapcaniałe). Do mrożenia nadaje się bardzo dużo ich gatunków. 
Grzyby należy dokładnie oczyścić i umyć, następnie odłożyć do wyschnięcia. Grzyby zawsze przecinam aby sprawdzić czy nie są robaczywe (nawet te najładniejsze skrywają w sobie towarzystwo :). 
Przeschnięte grzyby przekładamy do woreczków (najlepiej tych które nadają się do mrożenia). Przy przygotowaniu dań można najpierw rozmrozić grzyby lub od razu smażyć czy gotować.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz