Idealne jesienne danie - grzyby. Sos grzybowy z makaronem to klasyczne jesienne danie. Szybkie, pożywne i bardzo smaczne.
Potrzebne składniki:
- 200 g leśnym grzybów (u mnie opieńki)
- 0,5 cebuli
- 1/2 jogurtu naturalnego
- porcja ulubionego makaronu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy umyte grzyby.
Grzyby dusimy aż będą miękkie i dodajemy startą gałkę muszkatołową, pieprz i sól. W między czasie gotujemy makaron na al dente zgodnie ze wskazówkami jakie znajdują się na jego opakowaniu. Do podsmażonych grzybów dodajemy jogurt naturalny i całość dusimy jeszcze przez ok 3 min.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na talerz polewamy sosem grzybowym i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Grzyby dusimy aż będą miękkie i dodajemy startą gałkę muszkatołową, pieprz i sól. W między czasie gotujemy makaron na al dente zgodnie ze wskazówkami jakie znajdują się na jego opakowaniu. Do podsmażonych grzybów dodajemy jogurt naturalny i całość dusimy jeszcze przez ok 3 min.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na talerz polewamy sosem grzybowym i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Zakochałam się w tym daniu!
OdpowiedzUsuń