czwartek, 25 września 2014

Grzybowy sos z makaronem

Idealne jesienne danie - grzyby. Sos grzybowy z makaronem to klasyczne jesienne danie. Szybkie, pożywne i bardzo smaczne. 




Potrzebne składniki:
  • 200 g leśnym grzybów (u mnie opieńki)
  • 0,5 cebuli
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  •  porcja ulubionego makaronu
  •  1/2 pęczka natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól 
  • pieprz


Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy umyte grzyby.





Grzyby dusimy aż będą miękkie i dodajemy startą gałkę muszkatołową, pieprz i sól. W między czasie gotujemy makaron na al dente zgodnie ze wskazówkami jakie znajdują się na jego opakowaniu. Do podsmażonych grzybów dodajemy jogurt naturalny i całość dusimy jeszcze przez ok 3 min.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na talerz polewamy sosem grzybowym i posypujemy pokrojoną natką pietruszki.






1 komentarz: