środa, 23 września 2015

Marynowane pomidorki


Przygotowuję się już do produkcji przecierów pomidorowych. Najlepszymi pomidorami do weków są limy, ze względu na małą ilość wody. W warzywniaku znalazłam limy w wielkości pomidorków koktajlowych, postanowiłam je zamarynować. Takie pomidorki będą idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek. 

Potrzebne składniki:
  • 1 kg malutkich pomidorów lima
  • garść świeżej bazylii
  • garść suszonego majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 6 łyżeczek octu
  • 3 łyżeczki soli





Przygotowanie:


W słoiczkach układamy po 1 liściu laurowym, 3 ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu, gorczycy, pokrojony w s łupki czosnek oraz po 1 łyżeczce majeranku i świeżej bazylii. Pomidorki dokładnie myjemy i wrzucamy do słoiczków. Zagotowujemy wodę z octem i solą następnie zalewamy nią słoiki aby całkowicie przykryć pomidorki. Zakręcamy i od razu pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy słoiczki, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy tak do wystudzenia. 






23 komentarze:

  1. Nie jadłam nigdy ,ale marynowane cebule to uwielbiam.Może i pomidory będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, na pewno zima świetnie się sprawdzą w wielu rolach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak tylko moje życie się ogarnie, wezmę się za to! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale muszą super smakować na przykład do przegryzania kanapki z żółtym serem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam nigdy ale myślę, że by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie słyszałam o tej odmianie pomidorów. Ale sam pomysł na ich zamarynowane bardzo mi sie podoba!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojawiają się koniec sierpnia początek września, są bardzo dobre i mięsiste idealne na weki:)

      Usuń
  7. robiłam kiedyś marynowane pomidorki, smakowite są;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój debiut, ale jeden słoiczek wypróbowalam i są cudne :)

      Usuń
  8. Świetny pomysł na przetwory, koniecznie muszę wypróbować
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham pomidory, lato zamknięte w słoikach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł! Muszą smakować przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł. Pomidorów nie marynowałam jeszcze nigdy. W sumie to nawet nigdy takich nie jadłam jeszcze, ale pomysł bardzo mi się spodobał, udam się jutro w poszukiwaniu pomidorków :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj na placu kupiłam na przeciery - jeszcze są :)

      Usuń
  12. Smaczne i w dodatku jak słodko wyglądają w słoiku! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy takiej zaprawy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam je! :) W zimie są genialne jako dodatek do tarty, czy sałatki, mmm :)

    OdpowiedzUsuń