Dynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej :). Przepis jest wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką.
Potrzebne składniki:
- 1 średnia dynia hokkaido
- 1 l bulionu warzywnego
Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą i gotujemy przez ok. 15 min.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
Ostatnio polubiłyśmy połączenie dyni z pomidorami :) Fajny krem wychodzi ale tutaj Twoja zupka też jest super :)
OdpowiedzUsuńjadłam dynię i na słodko i wytrawnie, ale w postaci zupy jeszcze nie próbowałam :) będe musiała zrobić w tai sposób dynię :)
OdpowiedzUsuńJa bardziej wolę dynie na ostro :)
UsuńDawno już nie jadłam zupki dyniowej, więc czas to nadrobić :) Twoja propozycja zapowiada się bardzo smacznie i chyba skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam zupy dyniowej, ciekawe jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda smakowicie:)
Musisz koniecznie spróbować albo będziesz fanką jej, albo niestety nie :)
UsuńZupę dyniowa już robiłam, ale Twoja propozycja musi być pyszna. Szczególnie, ze uwielbiam dania na ostro.
OdpowiedzUsuńTe miseczki są świetne! A ich zawartość genialna :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniała propozycja zupy :)
OdpowiedzUsuńLubię zupki z dyni :))
OdpowiedzUsuńChoć nie przepadam za zupami-kremami, to Twoją zupkę chętnie bym spróbowała! :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com
A ja wtym roku jeszcze nawet nie kupiłam dyni, wstyd :(
OdpowiedzUsuń