sobota, 19 września 2015

Zupa dyniowa na ostro






Dynia już w sprzedaży, sezon nią nie może się obejść bez zupy dyniowej :). Przepis jest  wyjątkowo prosty a zupka wychodzi bardzo pyszna. Dynia nadaje jej słodkości, którą przełamałam ostrą papryką. 

Potrzebne składniki:
  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • garść ziół: majeranek, tymianek, oregano
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 papryczki chili
  • 1 łyżka płatków pomidorów
  • parmezan do posypania
  • pieprz, sól



Przygotowanie:


Dynię myjemy i kroimy w plastry, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką (ok. 1 łyżeczki). Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st., wraz z 2 ząbkami czosnku. 
Zapieczoną i ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy wraz z czosnkiem i dodajemy do bulionu warzywnego. Następnie dodajemy łyżeczkę ostrej i słodkiej papryczki, pokrojoną w kostkę papryczkę chili oraz płatki pomidorowe. Zupę doprawiamy pieprzem, solą  i gotujemy przez ok. 15 min.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.






13 komentarzy:

  1. Ostatnio polubiłyśmy połączenie dyni z pomidorami :) Fajny krem wychodzi ale tutaj Twoja zupka też jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam dynię i na słodko i wytrawnie, ale w postaci zupy jeszcze nie próbowałam :) będe musiała zrobić w tai sposób dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno już nie jadłam zupki dyniowej, więc czas to nadrobić :) Twoja propozycja zapowiada się bardzo smacznie i chyba skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam zupy dyniowej, ciekawe jak smakuje:)
    Twoja wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie spróbować albo będziesz fanką jej, albo niestety nie :)

      Usuń
  5. Zupę dyniowa już robiłam, ale Twoja propozycja musi być pyszna. Szczególnie, ze uwielbiam dania na ostro.

    OdpowiedzUsuń
  6. Te miseczki są świetne! A ich zawartość genialna :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Choć nie przepadam za zupami-kremami, to Twoją zupkę chętnie bym spróbowała! :)

    http://crafty-zone.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja wtym roku jeszcze nawet nie kupiłam dyni, wstyd :(

    OdpowiedzUsuń