poniedziałek, 28 września 2015

Placuszki brzoskwiniowe





Zachwyciłam się placuszkami Ani z Naturalnej kuchni wegańskiej. Są bardzo apetyczne i kuszą straszliwie. Niestety nie udało mi się wykonać w pełni bezglutenowych, muszę jeszcze nad tym popracować. Dla tych, którym nie szkodzi gluten będą odpowiadały. 



Potrzebne składniki: 
  • 60 g mąki z amarantusa
  • 60 g mąki  jaglanej
  • 30 g mąki z pszennej 
  • 2 brzoskwinie
  •  120 ml mleka
  •  1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  •  1 łyżka oleju kokosowego








Przygotowanie:


Mąki wraz z sodą mieszamy dodajemy jogurt, żółtko, olej i mieszamy. Odstawiamy na 5 min. W tym czasie ubijamy białko na sztywną pianę. Wszystkie składniki łączymy i smażymy.





17 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nigdy nie jadła :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy taki plan zajęć, że mieć takie placuszki w pudełku byłoby skarbem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ,mlaskam i pytam ,czy coś jeszcze dla mnie zostało?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudownie, cieszę się, że moje placki Cię zainspirowały, tylko szkoda, że nie do końca Ci wyszły :/ Świetny mają kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem powalcze, teraz miałam małych gości i nie chciałam aby długo czekali:)

      Usuń
  5. Cudne placuszki :-) w sam raz na pyszne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne placuszki!
    Kusząca propozycja na jesienne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje jesienne placuszki bardzo kuszą :)

    OdpowiedzUsuń