czwartek, 28 maja 2015

Omlet z zapiekanymi szparagami



Potrzebne składniki:
  • 2 jajka
  • 0,5 pęczka szparagów ( u mnie białe i zielone)
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:


Szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. 

Oddzielamy białka od żółtka, białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, sól, pieprz czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Smażymy omleta bez tłuszczu na jednej i drugiej stronie. 
Następnie dodajemy upieczone szparagi i posypujemy szczypiorkiem. 






19 komentarzy:

  1. Ten czosnek niedźwiedzi nas bardzo ciekawi :) Fajny taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe to było bardzo obfite śniadanko :)

      Usuń
    2. U nas śniadanie nie na słodko po prostu nie przejdzie xD

      Usuń
    3. U mnie tylko w niedziele przejdzie, kiedy to jem kanapki, choć jedna z nich przeważnie też zawiera słodki element ;)

      A omlet prezentuje się smakowicie i wiosennie ;)

      Usuń
  2. Zjadłabym takiego omleta bardzooo chętnie :) Ze szparagami musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za apetyczny omlet! Pyszności! :) Sezonie na szparagi, trwaj!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem na kolację robię sobie omlet z dodatkami :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki pyszny omlecik, palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego omleta jeszcze nie jadłam. :> Wygląda wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego omleta to ja chętnie zjem

    OdpowiedzUsuń
  8. wszędzie szparagi, wszystkie kuszą;) a już na pewno taki omlet!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowity ten omlet :) chętnie bym go zjadła :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha taki omlet.Same szparagi w nim dają genialny smak;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowity pomysł na weekendowe śniadanko :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki apetyczny omlet! Zielony i szparagowy - ekstra! :)

    OdpowiedzUsuń