niedziela, 2 listopada 2014

Makowiec z kaszą jaglaną

Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki 100% soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki śliwek suszonych
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki erytrolu (lub cukru brązowego)
Polewa: 
  • 1 gorzka czekolada
  • 20 g masła
  • 1 żółtko
  • 170 g erytrolu
  • 50 g mleka
Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy na patelni aby pozbyć się z niej goryczki. Sok jabłkowy (najlepiej samemu zrobić w sokowirówce ze świeżych jabłek) grzejemy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie do soku dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz kaszę jaglaną. Całość gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną (ok. 20 min). Powstałą masę miksujemy i następnie dodajemy suszone śliwki, jabłko pokrojone w kostkę i cukier cały czas mieszając. Masę przekładamy do formy i zapiekamy w 180 st przez 50 min. 

Polewa:

Rozdrobnioną czekoladę wraz z masłem podgrzewamy na małym ogniu aż do nierozpuszczenia następnie dodajmy pozostałe składniki cukier (ja dodałam erytrol), żółtko i mleko. Polewę mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Wylewamy na ostudzone ciasto.   




2 komentarze:

  1. Przepyszny makowiec! Serdecznie dziekuje za slodka inspiracje. Idealnie dobrane skladniki I proporcje. Ciasto nie jest mdle, ale wysmienicie nawilzone. W mojej wersji nie miksowalam ciasta, dodalam daktyle zamiast cukru. Fantastyczny smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. suuper bardzo się cieszę, również spróbuję zastąpić cukier daktylami :)

    OdpowiedzUsuń