Potrzebne składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 0,5 małej dyni .
- garść kiełek na patelnię
- 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 cebuli
- 0,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 0,5 garści świeżego rozmarynu
- 0,5 łyżeczki tymianku
- olej kokosowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej pergaminie lekko skrapiamy oliwą solimy, pieprzymy i zapiekamy w 180 st przez ok. 15-20 min aż dynia będzie miękka.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn, smażymy przez ok. 1,5 min. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę pomidory suszone, kiełki, ciecierzycę, gałkę muszkatołową pieprz i sól w/g uznania.
Całość dusimy przez ok 5-8 min. Następnie dodajemy kaszę oraz dynię i dusimy przez kolejne 5 min. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.
Bardzo pomysłowe wykorzystanie kaszy!:) zapraszamy do udziału w konkursie
OdpowiedzUsuńhttp://coolinarnie.pl/2014/11/14173/jesienny-konkurs-z-kasza-do-zdobycia-ksiega-szefow-kuchni
dziękuję :) Bardzo mi miło :) do konkursu zgłaszam się z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń