piątek, 21 listopada 2014

Kasza gryczana z zapiekaną dynią i pomidorkami koktajlowymi

Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 małej dyni
  • .
  • garść kiełek na patelnię
  • 10 suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 0,5 cebuli 
  • 0,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 
  • 0,5 garści świeżego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • olej kokosowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. 

Dynię kroimy w kostkę, układamy na blaszce wyłożonej pergaminie lekko skrapiamy oliwą solimy, pieprzymy i zapiekamy w 180 st przez ok. 15-20 min aż dynia będzie miękka. 

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn, smażymy przez ok. 1,5 min. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę pomidory suszone, kiełki, ciecierzycę, gałkę muszkatołową pieprz i sól w/g uznania.



Całość dusimy przez ok 5-8 min. Następnie dodajemy kaszę oraz dynię i dusimy przez kolejne 5 min. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki. 






2 komentarze:

  1. Bardzo pomysłowe wykorzystanie kaszy!:) zapraszamy do udziału w konkursie
    http://coolinarnie.pl/2014/11/14173/jesienny-konkurs-z-kasza-do-zdobycia-ksiega-szefow-kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) Bardzo mi miło :) do konkursu zgłaszam się z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń