piątek, 21 listopada 2014

Krewetki z makaronem ryżowym


Potrzebne składniki:

  • 200 g makaronu ryżowego - ja wybrałam szeroki
  • 250 g krewetek obranych
  • 2 szalotki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 papryczki chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka słodkiego sosu  chili
  • 1 roztrzepane jajko
  • 0,5 łyżeczki ksylitolu 
  • garść kiełek na patelnie
  • olej kokosowy
  • natka pietruszki do posypania

Marynata do krewetek:
  • sok z 1 limonki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 0,5 papryczki chili

Przygotowanie:


Marynata: obrane i rozmrożone krewetki myjemy i zalewamy sokiem z limonki, solimy, dodajemy cukier oraz papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny. 
Makaron wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 3 min. następnie odcedzamy na sitku i zalewamy zimną wodą.
Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki razem z zalewą i smażymy przez ok. 3-4 min. Następnie przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię z olejem kokosowym wrzucamy pokrojone w krążki szalotkę, posiekany czosnek,  papryczkę chili i podsmażamy przez ok 3 min. Po 3 minutach dodajemy sosy: rybny i sojowy oraz cukier, całość mieszamy i dusimy przez kolejne 2-3 minuty, następnie dodajemy makaron, kiełki oraz krewetki i smażymy przez kolejne 2-3 min. Na koniec wyłączamy gaz i dodajemy roztrzepane jajko całość mieszamy. 
Przed podaniem możemy posypać natką z pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz