niedziela, 30 listopada 2014

Omlet z ajvarem pieczarkami i tofu

Potrzebne składniki:
  • 2 jajka
  • 5 pieczarek
  • 1/2 kostki tofu
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki ajvaru (przepis znajdziesz tutaj)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:


Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni aż się zeszkli, następnie dodajemy pieczarki i tofu. Całość przyprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy aż warzywa zmiękną co jakiś czas mieszając. Warzywa przekładamy do miseczki. 



Oddzielamy białka od żółtka, białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, sól, pieprz i mieszamy. Smażymy omleta bez tłuszczu na jednej i drugiej stronie. 
Omlet smarujemy pastą ajvar dodajemy pieczarki z tofu i gotowe.






  

1 komentarz: