wtorek, 25 listopada 2014

Roladki z bakłażana z orzechami włoskimi i kolendrą

Potrzebne składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • świeża kolendra (ok. 0,5 pęczka)
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
    5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu
  • sól, pieprz
  • 200 g orzechów włoskich




Przygotowanie:

Bakłażan dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry (nożem lub nożykiem do sera). Przygotowane plasy posypujemy solą i pozostawiamy na ok. 10 min aby pozbyły się goryczki, następnie płuczemy pod bieżącą wodą. 
Przygotowane tak plastry bakłażana układamy na blaszce wyłożonej pergaminem lekko smarujemy oliwą i zapiekamy w temp. 180 st. przez ok. 5-10 min. aż zmiękną. 

Orzechy miksujemy w blenderze, następnie dodajemy do nich pozostałe składanki:  cebula (pokrojona na ćwiartki), kolendra, czosnek - całość blendujemy na gładką masę. Następnie dolewamy oliwę, ocet, sól, pieprz, papryczkę chili i dokładnie mieszamy. 

Jak przestygną plastry z bakłażana, na każdy z nich nakładamy farsz i zwijamy w roladkę.
Tak przygotowane bakłażany idealnie pasują na przekąską, przystawkę lub z ryżem lub kaszą na danie główne.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz