poniedziałek, 27 października 2014

Gulasz dyniowo-cukiniowy z ryżem



Potrzebne składniki:

  • 500 g dyni
  • 500 g cukinii
  • 1 cebula 
  • 1/2 papryczki chili
  • ok. 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 gałki muszkatołowej
  • olej kokosowy
  • pieprz, sól
  • 1 cebula 
  • pietruszka do posypania
  • ulubiony ryż


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na dobrze rozgrzany olej. Z chili usuwali ziarna i  blendujemy wraz z imbirem, czosnkiem oraz gałką muszkatołową, całość dodajemy do cebuli i podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli. 
Dynię i cukinię kroimy w kostkę (dynię obieramy i usuwamy z niej pestki), następnie dodajemy do cebuli. Smażymy całość aż dynia i cukinia zmięknie dodając pieprz i sól.
Podajemy z ryżem i posypujemy natką z pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz