Potrzebne składniki:
- 300 g mleka
- 50 g masła
- 20 g drożdży
- 40 g cukru
- 550 g mąki pszennej
- szczypta soli
- jajko roztrzepane w miseczce
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego dodać mleko, masło, drożdże oraz cukier - całość podgrzać 3 min/37st. /obr2. Następnie dodać mąkę i sól i wyrabiać ciasto w 3 min. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej oprószamy mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1 godz.
Po godzinie ciasto zwiększa swoją objętość dwukrotnie.
Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na wałki.
Z wałków formujemy warkocz a końcówki łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy na blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
Po 15 min. ciasto smarujemy jakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st przez 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz