niedziela, 2 listopada 2014

Chałka

Potrzebne składniki: 

  • 300 g mleka
  • 50 g masła
  • 20 g drożdży
  • 40 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • jajko roztrzepane w miseczce
Przygotowanie:



Do naczynia miksującego dodać mleko, masło, drożdże oraz cukier - całość podgrzać 3 min/37st. /obr2. Następnie dodać mąkę i sól i wyrabiać ciasto w 3 min. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, którą wcześniej oprószamy mąką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1 godz.





Po godzinie ciasto zwiększa swoją objętość dwukrotnie.




Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 3 części, każdą z nich rozwałkowujemy na wałki.




 Z wałków formujemy warkocz a końcówki łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy na blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. 




Po 15 min. ciasto smarujemy jakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st przez 20-25 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz