Potrzebne składniki:
- 0,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki pasty tahini
- 2 małe cukinie lub 1 większa
- 7 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii do posypania
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w paski rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie skropić oliwą posolić i popieprzyć. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st przez ok 20 min. aż lekko zbrązowieje.
Namoczoną przez noc ciecierzycę płuczemy i zalewamy wodą - gotujemy lekko soląc przez ok 50-60 min aż zmięknie. Do ugotowanej ciecierzycy dodajemy pastę tahini, pomidory suszone, czosnek, bazylię oraz upieczoną cukinię i miksujemy na gładką masę. Następnie doprawiamy solą. Pasta jest idealna do chleba, można ją przechowywać w lodówce do 4-5 dni.
Namoczoną przez noc ciecierzycę płuczemy i zalewamy wodą - gotujemy lekko soląc przez ok 50-60 min aż zmięknie. Do ugotowanej ciecierzycy dodajemy pastę tahini, pomidory suszone, czosnek, bazylię oraz upieczoną cukinię i miksujemy na gładką masę. Następnie doprawiamy solą. Pasta jest idealna do chleba, można ją przechowywać w lodówce do 4-5 dni.
ale bym zjadła:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń