wtorek, 25 listopada 2014

Krem z białych warzyw z chipsami z topinamburu




Potrzebne składniki:

  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • biała część pora
  • 1 mniejsza cebula
  • 1/3 kalafiora
  • 1 łyżka oleju kokosowy
  • 0,5 gałki muszkatołowa
  • pieprz, sól
  • oliwa
  • 5 szt topinamburu 
  • wywar warzywny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni aż się zeszkli, następnie dodajemy również pokrojone w kostkę białe warzywa: seler pietruszka, por. Całość smażymy aż warzywa zmiękną co jakiś czas mieszając. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy kwiatki kalafiora , przyprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową (ja starłam pół gałki) i gotujemy przez ok. 15 min. Jak warzywa zmiękną blendujemy zupę na krem.



Topinambur obieramy i kroimy na plasterki, rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie pieprzymy i solimy i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 200 st przez ok 10 min. 

Zupę podajemy z chipsami z topinamburu. 






2 komentarze:

  1. Ciekawi mnie smak topinambura, koniecznie muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Topinambur jest w smaku podobny do ziemniaków i słonecznika. Jest bardzo wartościowy odżywczy i bardzo łatwo się go przygotowuje - Polecam :)

    OdpowiedzUsuń