wtorek, 11 listopada 2014

Jaglana tarta dyniowo-cukiniowa z ajvarem z dyni



Potrzebne składniki: 
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki (ja dodałam gryczaną pełnoziarnistą)
  • .   
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • 1/ średnia cukinia
  • .   
  • 1/8 dyni
  • ajvar z dyni mały słoiczek (przepis znajdziesz tutaj)
  • płatki pomidora do posypania

Przygotowanie:

Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, masło olej kokosowy i szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy w lodówce na 5-10 min aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekładamy do tartownicy i zapiekamy przez 15 min w 180 st. Następnie wyciągamy ciasto lekko studzimy ok. 10 min smarujemy ajvarem z dyni i układamy wstążki z dyni i cukinii. 





Następnie posypujemy dynię i cukinię płatkami pomidorowymi pieprzymy i solimy. Tartę pieczemy przez 35 min w 180 st. 



Wykonałam również tartę z marchewką, cukinią i dynią. Wszystko wykonujemy identycznie





3 komentarze: