sobota, 8 listopada 2014

Hummus z zapiekaną cukinią i suszonymi pomidorami

Potrzebne składniki:

  • 0,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki pasty tahini
  • 2 małe cukinie lub 1 większa
  • 7 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii do posypania
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w paski rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem delikatnie skropić oliwą posolić i popieprzyć. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st przez ok 20 min. aż lekko zbrązowieje. 





Namoczoną przez noc ciecierzycę płuczemy i zalewamy wodą - gotujemy lekko soląc przez ok 50-60 min aż zmięknie. Do ugotowanej ciecierzycy dodajemy pastę tahini, pomidory suszone, czosnek, bazylię oraz upieczoną cukinię i miksujemy na gładką masę. Następnie doprawiamy solą. Pasta jest idealna do chleba, można ją przechowywać w lodówce do 4-5 dni. 







2 komentarze: