poniedziałek, 15 września 2014

Pasta Ajvar

Ajvar pochodzi z kuchni serbskiej i najbardziej jest popularny na Bałkanach. Jest lekko pikantną pastą warzywną z bakłażanów, papryki, papryczki chili i pomidorów z dodatkiem czosnku i octu.Ajvar świetnie pasuje do mięs, makaronów czy chleba. 

Składniki:
  • 3 małe bakłażany
  • 15 średnich papryk (czerwone lub pomarańczowe)
  • 15 pomidorów
  • .   
  • 6 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  •  
  • 6 łyżki octu winnego
  • pieprz,sól


Przygotowanie:

Bakłażan kroimy w paski, papryki na ćwierki i wyciągamy gniazda nasienne, papryczkę chili na pół i wyciągamy pestki. Warzywa smarujemy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 20-30 min. (aż warzywa będą miękkie i lekko spalone na końcach). Odczekujemy aż warzywa całkowicie wystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak papryka jest już zimna skóra schodzi bez większego problemu).




Warzywa: pomidory, bakłażan, papryki dodajemy do naczynia miksującego i dodajemy czosnek, ocet winny, pieprz i sól. 
Całość blendujemy na gładką masę i gotowe.

Możemy ajvar również pasteryzować i wówczas będziemy cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.Niestety z podanej ilości składników wyszło mi ok. 9 małych słoiczków. Ale jak spróbowałam - warto...





1 komentarz: