wtorek, 3 listopada 2015

Słodko - ostry sos chilli



Przepis na ostro - słodki sos chili jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Mój mąż jest jego smakoszem, kiedyś spróbowałam  i zrozumiałam dlaczego go tak namiętnie kupuje. Jest słodki a jednocześnie bardzo pikantny.  Niestety przeczytałam jego skład i się lekko zgarbiłam, dlatego postanowiłam przygotować mu domowy. 


Potrzebne składniki: 
  • 500 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj) lub puszka pomidorów
  • 3 papryczki chilli
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu







Przygotowanie:


Szalotkę, papryczki chilli, czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż cała woda odparuje. Następnie dodajemy sos rybny, ocet, ksylitol i gotujemy jeszcze przez 5 min. Całość blendujemy i gotowe. Sos wyszedł trochę rzadki, więc następnym razem zagęszczę go 2 łyżeczkami skrobi ziemniaczanej. 
Przelewamy do wyparzonej butelki i przechowujemy w lodówce.

Spróbowałam i ma moc :)






3 komentarze:

  1. Wielbiciele intensywnych smaków będą zadowoleni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis. Bardzo lubię takie smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny, już wiem co w niedługim czasie będę robić, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń