Przepis na ostro - słodki sos chili jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Mój mąż jest jego smakoszem, kiedyś spróbowałam i zrozumiałam dlaczego go tak namiętnie kupuje. Jest słodki a jednocześnie bardzo pikantny. Niestety przeczytałam jego skład i się lekko zgarbiłam, dlatego postanowiłam przygotować mu domowy.
Potrzebne składniki:
- 500 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj) lub puszka pomidorów
- 3 papryczki chilli
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki ksylitolu
Przygotowanie:
Szalotkę, papryczki chilli, czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż cała woda odparuje. Następnie dodajemy sos rybny, ocet, ksylitol i gotujemy jeszcze przez 5 min. Całość blendujemy i gotowe. Sos wyszedł trochę rzadki, więc następnym razem zagęszczę go 2 łyżeczkami skrobi ziemniaczanej.
Przelewamy do wyparzonej butelki i przechowujemy w lodówce.
Spróbowałam i ma moc :)
Wielbiciele intensywnych smaków będą zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Bardzo lubię takie smaki;)
OdpowiedzUsuńŚwietny, już wiem co w niedługim czasie będę robić, dzięki:)
OdpowiedzUsuń