Potrzebne składniki:
- 2 płaty pstrąga łososiowego
- 100 g ryżu jaśminowego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- garść bazylii
- garść mięty
- sok 1/2 cytryny
- 30 ml oliwy
- garści fasoli czerwonej
- 2 pomidory limy
- oregano, majeranek
Przygotowanie:
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, posypujemy
płatkami czosnku (z 2 szt), skrapiamy oliwą i grillujemy. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z czosnkiem i smażymy fasolkę z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Rybę układamy na salsie którą posypujemy bazylią i miętą.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z czosnkiem i smażymy fasolkę z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Rybę układamy na salsie którą posypujemy bazylią i miętą.
sporttopestka zaprosiła mnie do zabawy Liebster Blog Award, szczerze mówiąc wystraszyłam się strasznie, że będzie dużo pytań o ćwiczenia heee przy których będę się wiła jak wąż i pociła, pytania nie są takie straszne zobaczcie sami :)
1. Czy masz jakąś ksywę? Pseudonim? Jeśli tak, to jaką?
I o ksywie już dawno chciałam napisać na blogu, bo tak naprawdę od niej pochodzi nazwa bloga :). W poprzedniej pracy miałam ksywę Łycha, powstała z mojego panieńskiego nazwiska. Przez osiem lat byłam Łyżką, Łyżeczką albo Łychą :). We wcześniejszych latach zawsze byłam Warzeszką (dla niektórych znajomych zostanę nią zawsze :)).
2. Który ze znanych Polaków jest dla Ciebie największym idolem/motywacją i dlaczego?
Może nie idolem ale osobą, która pokazuje że marzenia w życiu się spełniają. Tą osobą jest Daria która prowadzi bloga mamałyga. Z Darią poznałam się z 15 lat temu (nawet zajadała u mnie w domu sałatkę). Kilka lat temu wyjechała do Warszawy i założyła bloga, teraz wydała książkę (W mojej Tajskiej kuchni) i gotuje w TVN.
Pewnie i ona zmotywowała mnie do założenia bloga....
3. Kogo cenisz ze znanych ludzi z zagranicy i dlaczego?
Chyba nie ma takiej jednej osoby.
4. Które części ciała lubisz w sobie najbardziej?
Niestety nie mam takiej części, mam za to taką której nienawidzę.. - tarczyca (właściwie już jej nie ma), przez nią wszystko się zmieniło i już nigdy chyba moje ciało nie powróci do zadowalającego stanu :(
Pomimo aktywności fizycznej, która nie przychodzi łatwo (3 razy w tygodniu) pilnowaniu diety kilogramy ciągle rosną :(
5. Które cechy pozytywne lubisz w sobie najbardziej?
Poczucie humoru :)
6. Dokończ – Sport to….
wspaniałe uczucie po ćwiczeniach :)
7. Najpiękniejszy film, który polecasz.
hmm Jako wieczna romantyczka - Między niebem a piekłem :). Czy taka miłość się zdarza? Pewnie :) .
8. Jaka jest Twoja ulubiona pora roku i dlaczego?
Zdecydowanie lato :) czekam całe 3 pory roku na nie:) Dlaczego? nie lubię marznąć :)
9. Jakie masz cele, które chcesz osiągnąć w przyszłości?
Za dużo, boje się że zapeszę więc pochwalę się jak wyjdzie :)
10. Kraj, który bardzo chcesz odwiedzić, to…? Bo…?
Japonia - od dziecka marzyłam aby kiedyś się tam znaleźć:). Wtedy marzyłam, ze spotkam samuraja, teraz wolałam bym zjeść prawdziwe sushi :)
11. Co jest Twoją największą pasją?
Na 100% gotowanie, a od roku i szycie na maszynie:). już się nauczyłam i uszyłam pokrowce na poduszki :)
Aby zabawa trwała nadal - oto moje pytania:
1. Skąd pochodzi nazwa Twojego bloga?
2. Twoja ulubiona potrawa?
3. Co chciałabyś robić na emeryturze?
4. Jak masz wolny wieczór, co lubisz robić?
5. Co lubisz w swoim charakterze, a co nie?
6. Historia, która zawsze będzie Cię rozbawiać do łez?
7. Bez czego nie możesz się obyć?
8. Zapach jaki pamiętasz z dzieciństwa?
9. Jakie danie jadłaś najbardziej oryginalne?
10. Przyprawa bez której nie jesteś w stanie gotować?
11. Sprzęt kuchenny, który jest bezcenny.
i nominuję:
1.Skrawek tęczy
2. Wilk Syty
3. Kuchnia Smakoszy
4. Ania z Naturalnej Kuchni wegetariańskiej
5. Agnieszka z Dom na obcasach
6.Ania z Kosmetyki ani
7. Juliana z Obiad gotowy
8. Ania Mii z Culinary island
9. http://antynomicznie.blogspot.com/
10. http://reanja.blogspot.com/
O, jaki ciekawy przepis na salsę fasolowo-pomidorową. warto spróbować ;)
OdpowiedzUsuńJak przepięknie to wszystko się razem prezentuje :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńPstrąg wygląda bardzooo apetycznie :) Dziękuje za nominację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajna salsa i ogólnie przyjemne danie na obiadek lub kolację :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba połączenie fasolki z pomidorami ;) Fajnie dowiedzieć się o Ciebie tylu ciekawostek ;)
OdpowiedzUsuńI dziękuję za nominację, postaram się odpowiedzieć niedługo ;)
:)
UsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńPożywne i smaczne danie
OdpowiedzUsuńojoj ale bym jadła:D mimo że ryb nie jadam często
OdpowiedzUsuńPyszna rybka :) poproszę na wynos!
OdpowiedzUsuńPysznie to wszystko wygląda, połączenie ciekawe :)
OdpowiedzUsuńI dziękuję za nominację - zbiorę się wkrótce i odpowiem :)
Wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńpyszne danie:)
OdpowiedzUsuńżyczę Ci kiedyś spełnić marzenie o Japonii:)
"Jakie danie pyszne:)
OdpowiedzUsuńO tak, piękny to film, zawsze się wzruszam jak go widzę:)
Mnie też zawsze serce ściska ileż razy oglądam :)
UsuńApetyczny, domowy obiad! :)
OdpowiedzUsuńPo prostu obiad ideał a szczególnie ta salsa :D
OdpowiedzUsuńWyśmienite danie :)
OdpowiedzUsuńReally lovely post dear! Hope you have a fabulous day.
OdpowiedzUsuń** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
xoxo;
BEAUTYEDITER.COM
Tarczyca to cholera paskudna.... a co do Twojego dania- to nie można samemu przygotować takiego cudu :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łososia, chyba najbardziej ze wszystkich ryb. Pysznie go podałaś :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDanie wygląda wspaniale :D
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam lato, bo nie lubię marznąć :) A Twój pomysł na pstrąga jest genialny :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
Mówi się, że je się oczami...zjadłabym od razu taką potrawę :) ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuń