Risotto to kulinarny symbol północnych Włoch, jego bardzo dużą zaletą jest szybkość wykonania da się przyrządzić w pół godziny i nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych.
Aby przygotować idealne risotto, należy w odpowiedni sposób ugotować ryż, bardzo ważne jest sam ryż musimy pamiętać aby był to ryż Arborio.
Potrzebne składniki: Aby przygotować idealne risotto, należy w odpowiedni sposób ugotować ryż, bardzo ważne jest sam ryż musimy pamiętać aby był to ryż Arborio.
- 180 gr ryżu Arborio
- 40 gr grzybów leśnych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 250 ml wywaru warzywnego
- 1 szalotka
- 100 gr oscypka
- 1/2 pęczka pietruszki
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy ryż, gdy się upraży zalewamy białym winem a po ok. 5 min dodajemy wywar warzywny. Ryż gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż wchłonie cały płyn.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Następnie jak grzyby się pomażą dodajemy pokrojony w kostkę oscypek, po 5 min dodajemy ryż i posiekaną natkę pietruszki.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę, jak się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Następnie jak grzyby się pomażą dodajemy pokrojony w kostkę oscypek, po 5 min dodajemy ryż i posiekaną natkę pietruszki.
Rzadko jemy grzyby leśne ale w takiej postaci mszą smakować wybornie :D
OdpowiedzUsuńCoż za zbieg okoliczności. Robiłam risotto z grzybami lesnymi parę dni temu i też mam zamiar wstawić na bloga :D
OdpowiedzUsuńGrzybowy czas nadszedł :)
UsuńPyszne! Fakt, grzyby jeszcze są ;)
OdpowiedzUsuńPyszne! Fakt, grzyby jeszcze są ;)
OdpowiedzUsuńA ja w tym roku nie byłam na grzybach :(
OdpowiedzUsuńBo jest bardzo mało, ale jest jeszcze szansa:)
UsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńPlease click on the link on my post
http://helderschicplace.blogspot.com/2015/10/black-stripes.html
Jak z grzybami leśnymi, to musiało cudownie smakować :)
OdpowiedzUsuńRisotto bardzo lubię, z leśnymi grzybami nie próbowałam, ale musi być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) najlepsze jest takie)
UsuńAle to danie musiało cudownie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńAwesome post! Very lovely photos too.
OdpowiedzUsuńxoxo;
STYLEFORMANKIND.COM
Facebook
Instagram
Bloglovin
mniam! to jest tak aromatyczne i sycące danie! :) aż tutaj mi zapachniało.. <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńGreat post. This is so nice!
OdpowiedzUsuń** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
xoxo;
VISIT MY BLOG: BEAUTYEDITER.COM
FOLLOW ME ON INSTAGRAM: @BEAUTYEDITER
Jadłam podobne rok temu. :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Uwielbiam leśne grzyby i sama je zbieram. To risotto musiało być wspaniałe...
OdpowiedzUsuńTe też zbierane osobiście :)
UsuńUwielbiam dania z grzybami. Pachnieć musiało cudnie ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńI niedawno też było na moim blogu.
Pozdrowienia!