piątek, 2 października 2015

Domowa bezglutenowa granola


Domowa granola idealnie sprawdza się na śniadanie gdy brak czasu. Sklepowe niestety zazwyczaj zawierają gluten. Zatem proponuję własną domową, której przygotowanie zajmuje chwilę a cieszyć się można nią długo :)


Potrzebne składniki: 
  • 2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 szklanka orzechów brazylijskich
  • 1 szklanka nerkowców
  •  1 laska wanilii
  •  szczypta soli himalajskiej
  •  2 łyżki miodu lub syropu klonowego



 Przygotowanie:


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużej misie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok 20 min co chwilę mieszając.  








13 komentarzy:

  1. ależ taką granolę chrupiącą bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale byśmy chrupały aż uszy by nam się trzęsły :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam śniadania z domową granolą i jogurtem!
    Do tego ulubione owoce i dzień od razu staje się piękniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smakowitości można sobie podjadać od rana:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Granoli w domu nie robiłam jeszcze nigdy, kiedyś miałam się za to wziąć, ale nie miałam czasu, a potem skleroza. Muszę to nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się ja bardzo szybko, a kupna nie jest taka dobra:)

      Usuń