Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek rzodkiewki
- garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)
- 100 gr makaronu ryżowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki wody
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm świeżej chili
Warzywa kroimy w cieniutkie słupki jedynie rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. To samo robimy z tofu.
Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: na początek plaster
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie
układamy na nim: na początek plasterki rzodkiewki, listki mięty, słupek tofu,
papryki, cukinię a na koniec makaron ryżowy. Składniki zawijamy papierem ryżowym
najpierw boki a następnie po długości.
Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z
limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką
kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej.
Każdy sajgonek moczymy w sosie i wsuwamy :)
Zakochałyśmy się w tych sajgonkach :D Pyszności, szczególnie, że królują tu warzywa :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że sajgonki to jeszcze z pieczonymi warzywami! Danie idealne! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajny przepis ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie. Poproszę taką jedną sajgonkę
OdpowiedzUsuńProszę :)
UsuńWyglądają nieźle :-).
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Uwielbiam sajgonki, a te tutaj wyglądają bardzo smacznie, ale byłoby jeszcze lepiej, gdyby je usmażyć :), bo nie lubię surowego papieru ryżowego.
OdpowiedzUsuńw-spodnicy.blogspot.com
Wersja dietetyczna :)
UsuńBardzo ładnie wyglądają, takie kolorowe. ^^
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie i wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńWyglądają ciekawe. ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, kupiłaś mnie nią...
OdpowiedzUsuńwyglądają mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ta kolorowa propozycja :)
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nie miałam okazji jeść sajgonkik, a te Twoje chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPiękne i wyglądają przesmacznie! Tylko rzucić się na nie i porwać kilka!
OdpowiedzUsuńTwoje sajgonki prezentują się wspaniale!;)
OdpowiedzUsuńWszystko co składa się z warzyw musi być przepyszne :) A Twoje danie jeszcze tak ciekawie się prezentuje ;)
OdpowiedzUsuńTwoje sajgonki wyglądają przepysznie,uwielbiam warzywa, także to danie jest dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/