czwartek, 12 lutego 2015

Kopytka jaglane




Potrzebne składniki: 
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej 
  • 180 g tofu
  • sól
  • 1 szklana mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:


Gotujemy i studzimy kaszę jaglaną. Dwie szklanki wraz z tofu mielimy na gładką masę. Następnie dodajemy kolejną szklankę kaszy, mąkę jaglaną, ziemniaczaną szczyptę soli i zagniatamy ciasto, gdyby była potrzeba można dodać ciut wody.  Następnie z kawałków ciasta wałkujemy rulon i kroimy kopytka. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. 
Podajemy z sosem u mnie pieczarkowo-jarmużowy.






9 komentarzy:

  1. Uwielbiamy kopytka ale są dla nas za ciężkie :/ Jednak jaglanych jeszcze nigdy nie robiłyśmy, bo mama zawsze stawia na te tradycyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, dokładnie tak jak dla mnie powinny wyglądać kopytka idealne :) Bardzo lubię klasyczne kopytka z ziemniaków (zwłaszcza odsmażane :P), ale takie z kaszy na pewno smakowały ciekawie :) Muszę kiedyś spróbować takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne kopyta i jak apetycznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam, ale bez tofu. warto dodać?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wyglądają! Z kaszy jaglanej nigdy jeszcze nie jadłam ale widać muszę to szybko nadrobić bo wyglądają megaaa!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie na walentynkowego posta: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tylko dorwę mąkę jaglaną to zrobię takie cudowne kopytka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można szybko zrobić mąkę z kaszy jaglanej - wystarczy ją tylko zmielic :)

      Usuń
  7. Jeszcze nigdy nie jadłam kopytek jaglanych, w domu przygotowuje się tylko tradycyjne, ale myślę, że taki by mi posmakowały:)

    OdpowiedzUsuń