poniedziałek, 2 lutego 2015

Tarta z buraków i tofu na spodzie z kaszy jaglanej




Uwielbiam buraki w każdej postaci, właściwie mogłabym jej jeść codziennie. Zakochałam się w nich już jako dziecko i z czasem nauczyłam się je wykorzystywać na różne sposoby. Oprócz walorów smakowych buraki są bardzo zdrowe. Zawierają kwas foliowy, dlatego są bardzo polecane kobietom w ciąży. Buraki również obniżą poziom złego cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi.  
Nabyłam drogą kupna cała siatkę buraków ugotował gar i obmyślałam przepisy z dodatkiem buraków. Na pierwszy ogień powstała tarta z buraków.

Potrzebne składniki: 

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej 

  • 1 jajko

  • 50 g oleju kokosowego

  • sól
  • 6 ugotowanych buraków
  • 1 opakowanie tofu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  •  sok z 1/2 cytryny 
  • garść pestek słonecznika
  • 1 łyżka oregano
  • pieprz, sól ziołowa

Przygotowanie:


Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy i szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy w lodówce na 10 min aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekładamy do tartownicy i zapiekamy przez 15 min w 180 st. Następnie wyciągamy ciasto lekko studzimy ok. 10 min smarujemy pastą z buraków i tofu. 
Pasta z buraków i tofu: do naczynia miksującego dodajemy 3 buraki i 1/2 opakowania tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek i miksujemy na gładką masę.





Marynata do buraczków: 3 buraki kroimy w plasterki, zalewamy olejem słonecznikowy, pieprzem, solą, oregano i sokiem 1/2 cytryny - dokładnie mieszamy i pozostawiamy na min. 1 godz w lodówce.


Na tartę układamy plastry buraka, które wcześniej marynowaliśmy, posypujemy pokrojona w kostkę tofu, pieprzem, solą i oregano. Zapiekamy przez 15 min. w 180 st.








2 komentarze:

  1. świetna ta tarta, aż się zrobiłam głodna!

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest niesamowite :p siedząc dzisiaj w pracy myślałam o tym, żeby jeść częściej buraki :D to jest znak :)
    wygląda mega pysznie

    OdpowiedzUsuń