niedziela, 6 grudnia 2015

Dyniowe pierniczki

Pierniczki to moja świąteczna tradycja, przygotowuje je zawsze wcześniej aby zmiękły i nabrały charakteru. Całe mieszkanie pachnie świętami i wyraźnie czuć korzenne przyprawy :).
Do pierniczków postanowiłam dodać dynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:).

Potrzebne składniki:
  • 250 g mąki jaglanej (można zmielić kaszę jaglaną na mąkę)
  • 25 g len złocisty zmielonna mą
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni

  • 50 g oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis znajdziesz tutaj)
  • 4 łyżki miodu





 Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. 
Wszystkie mąki łączymy ze sobą, pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem, przyprawę do pierników, sodę i zmieloną na pastę dynię. Wyrabiamy ciastoaż do momentu jak będzie odklejało się od rąk. Ciasto pozostawiamy do odpoczynku na ok. 1 dobę. Po jednym dniu możemy przygotowywać pierniczki. 
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy wybranymi foremkami. 

Pierniczki pieczemy w 160 st przez 15 min. 





32 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie się prezentują! Nie ma to jak pyszne pierniczki, od razu tak się świątecznie robi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całe mieszkanie cudownie pachnie piernikową przyprawą :)

      Usuń
  2. Lubie pierniczki, a mąż to może pochłonąć kilkanaście na raz ;) Te wyglądają smakowicie, zwłaszcza w kształcie ludzika ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowych jeszcze nie piekłam , muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis genialny, wreszcie zdrowe pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, a pudełko obłędne. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z tą dynią. Ja na razie mam dość pierniczków ale bliżej świąt chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też miałyśmy robić dyniowe pierniki ale no końcu przez te trzy dni upiekłyśmy tyle ciast i ulepiłyśmy tyle pierogów, że normalnie nie starczyło nam czasu :/ Ale musimy to nadrobić przed samymi świętami, bo wyglądają mega pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też zawsze piekę pierniczki. Mam kilka wypróbowanych przepisów, ale dyni jeszcze nie dodawałam. Warto wypróbować Twój przepis, bo wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczne! A te z dziurką można powiesić na choince :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki mam pomysł, oczywiście jak będzie choinka... i chwile postoi i kotki jej nie przewala:)

      Usuń
  10. Musiały być pyszne z tym posmakiem dyni :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastic post dear! Hope you have a lovely day.

    ** I am inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!


    NEW POST: Props Tools & Cosmetics Blush, Bronzer and Highlight Review and Swatches

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie przemycone warzywo ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już pisałam, że urocze ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. W ubiegłym roku robiłam pierniki z dyni i ziemniaków, też się sprawdziły :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich jeszcze nie jadłam. Bardzo ciekawa propozycja z dodatkiem dyni :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Jesienno-zimowe i bardzo urocze pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja w tym roku planuję upiec moje pierwsze pierniczki świąteczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. oo.. o dyniowych jeszcze nie słyszałam.. ale smakowo zapowiada się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślałam że do korzennych pierniczków idealnie dynia się sprawdzi :) i nie myliłam się :)

      Usuń
  19. O kurczę, Twój przepis jest bardzo innowacyjny, brawo :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawe połączenia, bardzo inspirujące :)

    OdpowiedzUsuń