wtorek, 15 grudnia 2015

Śledzie z burakami i z chrzanem



Potrzebne składniki: 

  • 6 płatów śledzi
  • 2 buraki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki chrzanu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 listki laurowe
  • 1 cebula





               Przygotowanie:


Śledzie moczymy w czystej wodzie 1 dobę, najlepiej zmieniając ją min 3 razy. Buraki gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy na kawałki i układamy w słoiku przekładając z burakami, cebulą i chrzanem. Następnie dodajemy liście laurowe, cukier i zalewamy octem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki na 1 dobę jak tylko ona minie wsuwamy :).







17 komentarzy:

  1. Śledzie z buraczkami to bardzo fajne połączenie, zawsze się sprawdza :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    M

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię to różowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają w tym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super ale nadal to nie nasze smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledzi nie jadam, ale bardzo mi się podobają te dekoracje w okół słoja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, z chrzanem chyna śledzia nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł na śledzie, powiem Ci, że chętnie go wypróbuję :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie śledzie, u mnie akurat robi się je zazwyczaj na Wielkanoc i wtedy zajadam się nimi i zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O u mnie na Wielkanoc nie ma śledziowej tradycji:)

      Usuń
  9. Pyszności!
    U mnie też śledzie i chętnie się z Tobą wymienię...

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo oryginalny przepis, musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń