poniedziałek, 14 grudnia 2015

Bezglutenowy piernik dyniowy


Ze względu, iż na pierniczki by zmiękły muszę jeszcze poczekać pokusiłam się, aby z podobnego ciasta upiec piernik. Piernik powstał z małą różnicą bo całkowicie bezglutenowy. Zdjęcie jest zrobione pół godziny po wyjęciu z piekarnika i jak wdać rozwala się. Zawinęłam go w pergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :)


Potrzebne składniki:
  • 250 g mąki jaglanej (można zmielić kaszę jaglaną na mąkę)
  • 25 g len złocisty zmielonna mą
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 50 g oleju kokosowego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis znajdziesz tutaj)
  • 4 łyżki miodu


Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuszczamy z miodem i pozostawiamy do ostygnięcia. 
Wszystkie mąki łączymy ze sobą, pozostawiając ok 100 g maki jaglanej do podsypywania. Następnie dodajemy przestudzony olej kokosowy z miodem, przyprawę do pierników, sodę i zmieloną na pastę dynię (malutki kawałek dyni zostawiamy aby ozdobić górę piernika). Wyrabiamy ciasto i przekładamy do foremki. Pozostały kawałek dyni ścieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy piernik. Ciasto pieczemy w 180 st przez 25 min. 




26 komentarzy:

  1. I absolutely adore this! Hope you have a lovely day.

    ** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!

    NEW POST: MeNow Long Lasting Lipgloss Review and Swatches

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł (zważywszy na to, że żyjemy w czasach, w których naprawdę sporo ludzi nie może jeść glutenu), brawo :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety mi też gluten szkodzi, nie wyszła nietolerancja, ale po postawieniu minęły problemy skórne i trądzik...

      Usuń
    2. Niestety mi też gluten szkodzi, nie wyszła nietolerancja, ale po postawieniu minęły problemy skórne i trądzik...

      Usuń
  3. Ciekawy pomysł na pierniczek. Takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie miałam okazji jeść bezglutenowego piernika. Mąkę jaglaną bardzo lubię i myślę, że w pierniku smakowała świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka jaglana świetnie sprawdza się w ciastach :)

      Usuń
  5. Świetna i zdrowa wersja piernika :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ciasta z dynią..mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny przepis, zwłaszcza dla tych co nie mogą jeść glutenu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowy i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowy i idealny dla mojej wnusi, bo bez gluenu

    OdpowiedzUsuń
  10. Z chęcią sprawdziłabym jak smakuje :)
    Aknezz

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakby ktoś nam taki piernik upiekł w prezencie to byłybyśmy zachwycone :D

    OdpowiedzUsuń
  12. mm.. wygląda jak dobry kawał ciacha! :)
    zjadłabym, oj zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piernik prezentuje się wyśmienicie! Ciekawa jestem jego smaku, bo dyniowego nie miałam jeszcze okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tez jetem ciekawa jego smaku bo wygląda zachęcająco :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy pomysł, takiego piernika jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo przepysznie, podoba mi się skład :)
    Robiłam ostatnio ciasto dyniowe, bezglutenowe z dodatkiem przyprawy do piernika i także wyszło bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo podoba mi się skład. Czuję się zainspirowana :)

    OdpowiedzUsuń
  18. oj prowokujesz dziewczyno, a ja nawet za piernikami nie przepadam :D

    OdpowiedzUsuń