Sezon na dynię trwa dlatego aż żal nie zrobić dyniową granolę i powstaje genialne śniadanie! Każdy przepis na granolę jest tak naprawdę do siebie podobny, ale jednak dzięki dodatkom różni się od siebie w smaku.
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1/3 szklanki lnu
- 1 szklanka słonecznika
- 1 szklanka migdałów
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/3 szklanki babki płesznik
- 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wraz z purée z dyni dokładnie mieszamy w dużej misie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok 20 min co chwilę mieszając.
Super, właśnie zostało mi trochę dyni :) koniecznie wypróbuje, przepis już zapisany :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i kolorowo :) Pyszny przepis na pożywne śniadanie.
OdpowiedzUsuńSezon na dynię u nas trwa cały rok ale jakoś w tym okresie smakuje najlepiej :D Granola marzenie!! :D
OdpowiedzUsuńJa też jakoś jesienią fiksuje się dopiero na dynię :)
UsuńOjejjj!!! Jakie to musi być pyyyyszne... :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, mam właśnie w planach granolę dyniową, bo mam zapas puree :)
OdpowiedzUsuńJeden z lepszych pomysłów na śniadanie to właśnie granola ;)
OdpowiedzUsuńojoj, cudownie wygląda, a jaki zapach musiała mieć *___* Ej masz takie same naczynko jak ja, przybij pionę :D
OdpowiedzUsuńPiona :) haaa
UsuńTyle razy sie juz zbieralam do zrobienia granoli :D...
OdpowiedzUsuńSzybko się robi i warto:)
UsuńWspaniała, musi pysznie smakować :-) idealna na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńgranola do mleczka albo do jogurtu mniam:D
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcia :) Już dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :)
OdpowiedzUsuńO dziękuje ślicznie. Ja również życzę spokojnych i smacznych swiąt:)
UsuńWygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować przepisu :)
OdpowiedzUsuńI to jest właśnie najfajniejsze w granoli, że jeden składnik zmienia jej smak i można sobie tak właśnie poeksperymentować. Ja się w końcu odważyłam i zrobiłam domową granolę, wyszła super i teraz bawię się z różnymi składnikami. Z dynią też spróbuję :))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie domowe smakołyki :)
OdpowiedzUsuńmniaaaam :D domowa granola.. żyć nie umierać <3
OdpowiedzUsuńNajlepsza domowa:)
Usuń