Potrzebne składniki:
- 1 filet z łososia
- 1/3 opakowania tofu
1 cukinia
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka zielonego
- oliwa
- garść sezamu
- 1/3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/3 limonki
- kiełki z rzodkiewki
- sól ziołowa, pieprz
sos teryaki:
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka imbiru
- sok z 1/3 limonki
- 1 ząbek czosnku
3 cm świeżej chili
Przygotowanie:
Sos teryaki: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej.
Cukinię przecinamy na pół, z połówki wycinamy paseczki (najlepiej wychodzi z obieraczki do jarzyn) i marynujemy w sosie teryaki. Połówkę cukinię, ogórka, pomidorki kroimy w kostkę doprawiamy sokiem z limonki, czosnkiem, pieprzem i solą. Zapieczonego łososia posypujemy sezamem i układamy na sałatce. Część sałatki układamy w paseczkach z cukinii. Całość posypujemy kiełkami.
Pyszna rybka:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam sos teryaki :)
OdpowiedzUsuńMonyikaFashion >klik<
Pyszności! Bardzo lubię ten sos :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo wykwintnie :)
OdpowiedzUsuńO taka fajna świąteczna wariacja z rybą :D
OdpowiedzUsuńLove this!
OdpowiedzUsuń** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!
VISIT MY BLOG: BEAUTYEDITER.COM
FOLLOW ME ON INSTAGRAM: @BEAUTYEDITER
Pysznie podany łosoś....mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos, aczkolwiek nigdy nie jadłam go z łososiem, także na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
Uwielbiam łosia teryaki. Twój wygląda jakby chciał trafić do mojego brzucha :)
OdpowiedzUsuńJak łosoś to tylko pieczony :D
OdpowiedzUsuńMoje smaki :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie podany, aż trudno oderwać wzrok :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Fajnie podany łosoś :) Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńZbyt rzadko jadam łososia :)
OdpowiedzUsuń