piątek, 18 grudnia 2015

Domowa granola dyniowa




Sezon na dynię trwa dlatego aż żal nie zrobić dyniową granolę i powstaje genialne śniadanie! Każdy przepis na granolę jest tak naprawdę do siebie podobny, ale jednak dzięki dodatkom różni się od siebie w smaku. 

Potrzebne składniki: 
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych  
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1/3 szklanki lnu
  • 1 szklanka słonecznika
  • 1 szklanka migdałów
  •  1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki babki płesznik
  •  2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni
  •  2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •    szczypta soli himalajskiej



Przygotowanie:


Wszystkie składniki wraz z purée z dyni dokładnie mieszamy w dużej misie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok 20 min co chwilę mieszając. 





20 komentarzy:

  1. Super, właśnie zostało mi trochę dyni :) koniecznie wypróbuje, przepis już zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i kolorowo :) Pyszny przepis na pożywne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na dynię u nas trwa cały rok ale jakoś w tym okresie smakuje najlepiej :D Granola marzenie!! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jakoś jesienią fiksuje się dopiero na dynię :)

      Usuń
  4. Ojejjj!!! Jakie to musi być pyyyyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, mam właśnie w planach granolę dyniową, bo mam zapas puree :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeden z lepszych pomysłów na śniadanie to właśnie granola ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojoj, cudownie wygląda, a jaki zapach musiała mieć *___* Ej masz takie same naczynko jak ja, przybij pionę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle razy sie juz zbieralam do zrobienia granoli :D...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała, musi pysznie smakować :-) idealna na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. granola do mleczka albo do jogurtu mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ładne zdjęcia :) Już dziś składam życzenia wspaniałych pachnących świat i cudownego nastoju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dziękuje ślicznie. Ja również życzę spokojnych i smacznych swiąt:)

      Usuń
  12. Wygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I to jest właśnie najfajniejsze w granoli, że jeden składnik zmienia jej smak i można sobie tak właśnie poeksperymentować. Ja się w końcu odważyłam i zrobiłam domową granolę, wyszła super i teraz bawię się z różnymi składnikami. Z dynią też spróbuję :))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo lubie takie domowe smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniaaaam :D domowa granola.. żyć nie umierać <3

    OdpowiedzUsuń