niedziela, 13 września 2015

Pulpety z ciecierzycy i kaszy jaglanej





Potrzebne składniki: 
  • 150 g ciecierzycy zielonej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczki kozieradki
  • pieprz, sól
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:



Ciecierzycę gotujemy aż zmięknie, następnie mieszamy z kaszą jaglana i miksujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy i formujemy kulki, które zapiekamy przez 15 min w 180 st.



Pulpety zrobiłam w dwóch wersjach: bezglutenowa z makaronem ryżowym i ajvarem, a drugie dla małżonka z makaronem pszennym i sosem pomidorowym. 






13 komentarzy:

  1. My osobiście byłybyśmy w pełni zadowolone z takiego bezmięsnego obiadu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z pieczeniem, ja zawsze wybieram smazenie, musze to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam :D czesto u mnie goscily w zime :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie to coś nowego, nie robiłam jeszcze takich.
    Wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja, choć jestem mięsożerna, nie pogardziłabym takim obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem pewna, że to danie by mi posmakowało. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. This is a really great entry! Hope you have a lovely day.

    ** I'm inviting you to join Love, Beauty Bloggers on facebook. A place for beauty and fashion bloggers from all over the world to promote their latest posts!

    xoxo;
    BEAUTYEDITER.COM

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł i super zamiennik mięsnych pulpetów! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam tego rodzaju dania, a skąpane w tym sosie wyglądają magicznie :) A patrząc na składniki musiały smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale mam pytanie: zielona ciecierzyca czy soczewica?

    OdpowiedzUsuń