piątek, 28 sierpnia 2015

Spring rollsy





 Potrzebne składniki: 

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  •  garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta)
  •  100 gr makaronu ryżowego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  •  2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  •  2 łyżki sosu sojowego jasnego
  •  1 łyżeczki soku z limonki
  •  2 łyżki wody 
  • 1 ząbek czosnku
  •  3 cm świeżej chili









Warzywa kroimy w cieniutkie słupki jedynie rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez ok. 20 min. To samo robimy z tofu. 

Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: na początek plaster

Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Papier ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie, a następnie układamy na nim: na początek plasterki rzodkiewki, listki mięty, słupek tofu, papryki, cukinię a na koniec makaron ryżowy. Składniki zawijamy papierem ryżowym najpierw boki a następnie po długości.

Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej. 



Każdy sajgonek moczymy w sosie i wsuwamy :)







21 komentarzy:

  1. Zakochałyśmy się w tych sajgonkach :D Pyszności, szczególnie, że królują tu warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że sajgonki to jeszcze z pieczonymi warzywami! Danie idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie. Poproszę taką jedną sajgonkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Uwielbiam sajgonki, a te tutaj wyglądają bardzo smacznie, ale byłoby jeszcze lepiej, gdyby je usmażyć :), bo nie lubię surowego papieru ryżowego.

    w-spodnicy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wyglądają, takie kolorowe. ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe danie i wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna propozycja, kupiłaś mnie nią...

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi się podoba ta kolorowa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja jeszcze nie miałam okazji jeść sajgonkik, a te Twoje chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne i wyglądają przesmacznie! Tylko rzucić się na nie i porwać kilka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoje sajgonki prezentują się wspaniale!;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystko co składa się z warzyw musi być przepyszne :) A Twoje danie jeszcze tak ciekawie się prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje sajgonki wyglądają przepysznie,uwielbiam warzywa, także to danie jest dla mnie idealne :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń