poniedziałek, 9 lutego 2015

Wegetariański bigos

Otrzymałam od kolegi słoik kapusty, którą kisił osobiście. Wiejska kapustka kiszona w tradycyjny sposób. Od razu pojawił się pomysł aby powstał z niej bigos. Niestety mięsożerny małżonek również zamarzył o bigosie ... ale z dodatkiem mięsnym :). A do takiego bigosu stwierdziłam, że jednak nie będę miała serca, ani chęci jedzenia:). Po dwutygodniowych negocjacjach powstał wegetariański :). Małżonek zajada i wychwala (choć pod nosem dodaje, że byłby dużo lepszy z dodatkiem nawet małej kiełbaski :) 





Potrzebne składniki: 

  • 1 litr kiszonej kapusty
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 20 suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 5 śliwek suszonych
  • oliwa 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • sól, pieprz

  • Przygotowanie:

    Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc.

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, jak się zeszkli dodajemy kiszoną kapustę (pokrojoną wcześniej) i poszatkowaną białą kapustę. Dodajemy również przyprawy i gotujemy na bardzo małych ogniu przez ok. 1 godziną ciągle mieszając i dolewając wodę tak aby zakrywała dno. Na drugiej patelni podsmażamy na oliwie drugą cebulę jak się zeszkli dodajemy pokrojone (i namoczone przez noc grzyby). 
    Po godzinie dodajemy grzyby, śliwki podlewamy wodą i gotujemy ciągle mieszając przez kolejne 0,5 godziny.




    1 komentarz:

    1. Na taki wegetariański bigos z chęcią byśmy się wprosiły :)

      OdpowiedzUsuń