wtorek, 10 lutego 2015

Szarlotka na jaglanym spodzie (bezglutenowa)




Rzadko piekę słodkości, pewnie dlatego że sama mało za nimi przepadam. Ale dla dzisiejszego gościa, który mnie odwiedza postanowiłam coś przygotować:). Długo zastanawiałam się jakie ciasto, może szarlotkę... znalazłam przetwór z prażonymi jabłkami i postanowiłam - będzie szarlotka :), ale aby była zdrowa powstała na jaglanym spodzie.  Całe ciasto przygotowałam wedle własnego pomysłu, jak już zapakowałam do piekarnika pomyślałam, że trochę ryzyko zważywszy że mało piekę. Dzisiaj posmakowałam i jestem bardzo zadowolona. Wyszła zdrowa wersja deseru, ale również bardzo smaczna :)


Potrzebne składniki: 

  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 10 suszonych daktyli (namoczonych przez 3 h w wodzie)
  • 1 szklanka mleka
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki masła migdałowego prażonego
  • 1/3 laseczki cynamonu
  • 0,75 l prażonych jabłek 
  • płatki migdałów do posypania

  • Przygotowanie:

    Ugotowaną kaszę wraz z namoczonymi daktylami mielimy na gładką masę, dodajemy mąkę, mleko, olej kokosowy, masło migdałowe i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki w której będziemy zapiekać. Na jaglany spód wykładamy uprażone jabłka posypujemy świeżo startym cynamonem i płatkami migdałowymi. Pieczemy przez 45 min w 180 st. 






    8 komentarzy:

    1. Pyszne połączenie, które musiało się udać :D

      OdpowiedzUsuń
    2. Szarlotka a nie banalna :) ale chyba w każdej postaci u mnie się przyjmuje. Prezentacja-rewelacja :)

      OdpowiedzUsuń
    3. uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej!

      OdpowiedzUsuń
    4. musiała genialnie smakować : )

      OdpowiedzUsuń
    5. Zjem każdą szarlotkę, nieważne na jakim spodzie :D

      OdpowiedzUsuń
    6. Uwielbiam szarlotki i jabłeczniki. Twoje ciasto z pewnością było pyszne!

      OdpowiedzUsuń
    7. bardzo smaczna propozycja szarlotki :) Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń