wtorek, 11 listopada 2014

Ajvar z dyni






Potrzebne składniki: 
  • 0,5 większej dyni
  • 8 średnich papryk (czerwone lub pomarańczowe)
  • .   
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili

  • 4 łyżki octu winnego
  • pieprz,sól

Przygotowanie:

Dynię kroimy w kostkę, papryki na ćwiartki i wyciągamy gniazda nasienne, papryczkę chili na pół i wyciągamy pestki. Warzywa smarujemy oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 20-30 min. (aż warzywa będą miękkie). Odczekujemy aż warzywa całkowicie wystygną i z papryki zdejmujemy skórkę (jak papryka jest już zimna skóra schodzi bez większego problemu).




Upieczoną dynię i papryki dodajemy do naczynia miksującego, dodajemy czosnek, ocet winny, pieprz i sól. Całość blendujemy na gładką masę i gotowe.

Ajvar można pasteryzować - z podanej ilości składników wyszło mi ok. 5 małych słoiczków. 





1 komentarz: