niedziela, 12 kwietnia 2015

Marcepanowe pralinki




Marcepan jest bardzo łatwy do przygotowania, jego głównym składnikiem są migdały. Najżmudniejszym etapem jest obieranie migdałów. Można kupić już obrane migdały lub zaprzątnąć do tej czynności domownika który uwielbia marcepan (rysując mu wspaniały smak domowej masy marcepanowej):). Mój migdałowy chłopak nie tylko je obrał, ale i przygotował całą masę:) 

Potrzebne składniki: 
  • 250 gr migdałów
  • 250 gr cukru pudru
  • 30 ml rumu ciemnego
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:


Migdały zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 5 min., następnie studzimy i obieramy ze skórki(skórka po sparzeniu wrzątkiem ładnie odchodzi od migdała). 
Obrane migdały mielimy na gładką masę, dodajemy cukier puder, rum i wyrabiamy jak ciasto. Przygotowaną masę możemy przechowywać kilka tygodni w lodówce. 
Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które obtaczamy w kakao. 






Składniki na pralinki możemy kupić w OWOCOWY RAJ
Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez Magdalenę, która prowadzi bloga Foodmania

28 komentarzy:

  1. W czym przechowywać masę w lodówce :) ? A marcepan moja miłość :)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam marcepan najlepiej zawinąć w folię, pralinki aby schłodzić przechowalam w miseczce :)

      Usuń
  2. Looks delicious!

    Please click the link on my post
    http://helderschicplace.blogspot.com/2015/04/green-coat-by-sheinside.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłednie, az boję sie myslec ile bym takich zjadla ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masę migdałową to my możemy wyjadać łyżkami bez umiaru :D Takie pralinki zniknęłyby w ciągu dnia :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają wspaniale. Ojj, jadłabym. ;}

    OdpowiedzUsuń
  6. Migdały obierałam raz, dawno temu nawet szło nieźle, ale trwało i trwało. Pralinki śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten przepis jest świetny, muszę go wypróbować ! Poza tym nie wiedziałam, że jesteś z Wrocławia, ja we Wrocławiu jestem prawie codziennie, ponieważ mieszkam 15km od centrum ;)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszniutkie maleństwa :) nic dziwnego, że szybko znikają ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem szczerze, marcepanu jeszcze nigdy nie jadłam, ale migdały wprost kocham i sądzę, że takie pralinki skradłyby moje serce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście marcepanu kupnego nie lubie, domowy bardzo mi przypadł do gustu :)

      Usuń
  10. Zapowiadają się przepysznie :) Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zuch ten twój chłopak :) Pralinki bardzo smacznie wyglądają. Domowej masy marcepanowej jeszcze nie robiłam (ale mam w planach), a że i ja mam marcepanowego faceta w domu, wszystko nabiera realniejszych kolorów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heeee i tak należy całą operacją pokierować :)

      Usuń
  12. To ja wypożyczę tego migdałowego chłopaka ;-) od razu zrobimy z kg żeby było. Marcepanowe pralinki super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heee nie wie czy nie zechce zostać na kolejne 100 kg :) i co ja poczne ?

      Usuń
  13. cudeńka! takie proste, a takie dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  14. na takie pralinki to ja zawsze chętna ;))

    OdpowiedzUsuń