Tradycyjne gołąbki występowały często w kuchni mojej mamy i babci, postanowiłam przygotować je w wersji wegetariańskiej. A dzikie dlatego, że są m.in z dzikim ryżem i leśnym grzybem :)
Potrzebne składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 100 g dzikiego ryżu
- 100 g brązowego ryżu
- 1/2 cukinii
- 150 g grzybów leśnych
- 0,5 pęczka zielonej pietruszki
- 1 mała cebula
- pieprz, sól
sos pomidorowy:
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1 litr przecieru domowego pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- garść listków bazylii
- pieprz, sól ziołowa
Przygotowanie gołąbków:
W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie.
Ryż czarny i brązowy gotujemy na sypko.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju kokosowym i dodajemy rozmrożone grzyby leśne. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jak grzyby się usmażą dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię i pietruszkę zieloną.
Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielamy liście i odkrawamy pozostałości po głąbie. Na każdy liść nakładamy ok. łyżkę farszu i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku przez ok. 60 min w temp. 200 stopni.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat, następnie pokrojony w kostkę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól. Sos gotujemy przez 10-15 min.
Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.
Pychota!
OdpowiedzUsuńW wersji bezmięsnej robię gołąbki właśnie z ryżem i grzybami lub z kaszą .
podobają mi się takie "dzikie" gołąbki:)
OdpowiedzUsuńBardzo interesująca propozycja! :)
OdpowiedzUsuńKurcze, wow! Bardzo lubimy tradycyjne gołąbki i mama od zawsze robiła je na większe święta ale taka wersja musi być zajebista :D Farsz nam się mega podoba :D
OdpowiedzUsuńwyszły super :)
OdpowiedzUsuńLubię wariacje na temat gołąbków, chociaż szczerze mówiąc najbardziej smakują mi takie niezawijane. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, w wersji wegetariańskiej najlepsze :):)
OdpowiedzUsuńzdrobilam takie dla męża z mięsem :)
UsuńŚwietny pomysł :) Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWspaniałe gołąbki, nadzienie na pewno przypadłoby mi do gustu. Sos pomidorowy i gołąbki to dla mnie połączenie idealne;)
OdpowiedzUsuńCzuję, że by mi zasmakowały!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, gołąbki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńGrzybowo nadziane gołębie muszą świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńDzikie na maksa :) bardzo apetyczna wersja...
OdpowiedzUsuńMiłej Majówki :)
Nigdy nie lubiłąm gołąbków ale te chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńjak zwykle fantastyczna propozycja :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFantastyczne, koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! bardzo mi pasuje!
OdpowiedzUsuń