czwartek, 30 kwietnia 2015

Dzikie gołębie




Tradycyjne gołąbki występowały często w kuchni mojej mamy i babci, postanowiłam przygotować je w wersji wegetariańskiej. A dzikie dlatego, że są m.in z dzikim ryżem i leśnym grzybem :)
  

Potrzebne składniki: 
  •  1 mała główka kapusty
  •  100 g dzikiego ryżu 
  •  100 g brązowego ryżu 
  • 1/2 cukinii
  • 150 g grzybów leśnych
  • 0,5 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 mała cebula
  • pieprz, sól

sos pomidorowy:
  •  1 koncentrat pomidorowy
  •  1 litr przecieru domowego pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • garść listków bazylii
  • pieprz, sól ziołowa



Przygotowanie gołąbków:

W kapuście wycinamy za pomocą noża głąb, a następnie wkładamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy, przewracając kapustę co jakiś czas aż zmięknie.  
Ryż czarny i brązowy gotujemy na sypko.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju kokosowym i dodajemy rozmrożone grzyby leśne. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jak grzyby się usmażą dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię i pietruszkę zieloną. 







Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielamy liście i odkrawamy pozostałości po głąbie. Na każdy liść nakładamy ok. łyżkę farszu i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku przez ok. 60 min w temp. 200 stopni.

Przygotowanie sosu pomidorowego:


Do garnka dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat, następnie pokrojony w kostkę czosnek oraz przyprawy: majeranek, oregano, bazylię, pieprz sól. Sos gotujemy przez 10-15 min. 

Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.










21 komentarzy:

  1. Pychota!
    W wersji bezmięsnej robię gołąbki właśnie z ryżem i grzybami lub z kaszą .

    OdpowiedzUsuń
  2. podobają mi się takie "dzikie" gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze, wow! Bardzo lubimy tradycyjne gołąbki i mama od zawsze robiła je na większe święta ale taka wersja musi być zajebista :D Farsz nam się mega podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wariacje na temat gołąbków, chociaż szczerze mówiąc najbardziej smakują mi takie niezawijane. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne, w wersji wegetariańskiej najlepsze :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe gołąbki, nadzienie na pewno przypadłoby mi do gustu. Sos pomidorowy i gołąbki to dla mnie połączenie idealne;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czuję, że by mi zasmakowały!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł, gołąbki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Grzybowo nadziane gołębie muszą świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzikie na maksa :) bardzo apetyczna wersja...
    Miłej Majówki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie lubiłąm gołąbków ale te chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak zwykle fantastyczna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy przepis! bardzo mi pasuje!

    OdpowiedzUsuń