niedziela, 19 kwietnia 2015

Pstrąg zapiekany



Pstrągi zapiekane to jedna z moich ulubionych dań. Pstrągi możemy zamarynować i upiec na grillu, a jeżeli pogoda wytnie psikusa możemy zapiec w piekarniku :). Za każdym razem danie wychodzi pysznie :)




Potrzebne składniki: 
  • 2 pstrągi 
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek koperku
  • 6 ziaren cytrynowca chińskiego
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • sól ziołowa, pieprz cytrynowy
  • kilka plastrów cytryny i limonki

Przygotowanie:



Pstrągi dokładnie myjemy, następnie nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Do środka wkładamy pokrojony koperek, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cytrynowiec chiński oraz plastry cytryny i limonki. Rybę skrapiamy oliwą zawijamy w folię i pieczemy przez ok. 20 min, następnie odwijamy i pieczemy przez kolejne 7 min aby skórka się podpiekła. 











Przyprawy możemy możemy kupić w OWOCOWY RAJ
Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez Magdalenę, która prowadzi bloga Foodmania


15 komentarzy:

  1. apetycznie wyglądający talerz, uwielbiam ryby w takiej odsłonie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tak przygotowane ryby! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekane rybki z cytrynką bardzo lubimy :) Oprócz pstrąga równie mocno uwielbiamy łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie pieczone ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis :) Ryba przygotowana w ten sposób na pewno pięknie pachnie i jest mega smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cytrynowiec chiński...? Hmm, nie słyszałam o tym, ale brzmi ciekawie. Co do przepisu - jak zwykle pysznie, powodzenia w konkursie :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wolę mięso od ryb, ale to danie wygląda fajnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mamy podobne smaki, bo pstrąg z grilla... ahh to jedno z moich ulubionych dań...a jakby jeszcze nie trzeba było wybierać ości było by to danie cud!
    bardzo fajny przepis! Nigdy nie dodawałam jeszcze pomidorków do środka ryby ale jak będę następnym razem robić pstrąga to spróbuję twój przepis!

    Pozdrawiam i zapraszam na nowy wpis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pstrąga przyrządzonego właśnie w taki oto sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo podobnie pstrągi robie, takie przepisy są na te ryby najsmaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń