poniedziałek, 2 marca 2015

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną, tofu i musem z buraka





Ostatnia moja propozycja do konkursu z wykorzystaniem: kaszy, tofu i kokosu. Danie wyszło super :)


Potrzebne składniki: 

  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g tofu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 bakłażany
  • 2 burki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść uprażonych pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ziołowa, pieprz
      Przygotowanie:


      Bakłażany przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na 5 min., następnie płuczemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem kokosowym (ok. 0,5 łyżki) i zapiekamy 10- 15 min w 180 st. (aż będą miękkie). 
      Na patelni z olejem kokosowym podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu, następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min. 
      Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym. 
      Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez 10 min. w 180 st. 





      http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html



      26 komentarzy:

      1. świetny pomysł! tyle zdrowia w tym daniu, a do tego jest wegańskie co jeszcze bardziej kusi mnie by je zrobić :)

        OdpowiedzUsuń
      2. Bardzo smakowicie :)) chętnie bym zjadła dziś taki obiadek...
        Dziękuję za aktywny udział w konkursie ;) pozdrawiam

        OdpowiedzUsuń
      3. Takiej wersji zapiekanych bakłażanów nie jadłam, kuszą wyglądem ;)

        OdpowiedzUsuń
      4. Wow, to danie wygląda przesmacznie i bardzo zdrowo, chyba muszę sobie kupić olej kokosowy i zrobić coś podobnego :)

        http://crafty-zone.blogspot.com/

        OdpowiedzUsuń
      5. wow! no świetne, często robie baklałżana latem :) ale w takiej wersji jeszcze :)

        OdpowiedzUsuń
      6. Ale kombinujesz z tymi dodatkami :D Genialne masz pomysły :)

        OdpowiedzUsuń
      7. Lol ale połączenie - z chęcią bym wypróbowała :]

        OdpowiedzUsuń
      8. już same barwy mnie zachęciły, chętnie bym spróbowała takiego bakłażana. ;)

        OdpowiedzUsuń
      9. Tofu dalej mnie nie przekonuje ale mus bueaczany jaj najbardziej :)

        OdpowiedzUsuń
      10. Potwierdzam, wygląda super. :)

        OdpowiedzUsuń
      11. bardzo smacznie - szczególnie zaciekawił mnie buraczany mus : )

        OdpowiedzUsuń
      12. Takie bakłażany to świetna sprawa! Pysznie wyglądają :)

        OdpowiedzUsuń
      13. Niestety, ale nie miałam okazji jeść bakłażanów, ale w tym sezonie to nadrobię.
        Świetny pomysł na pełen witamin obiadek;)

        OdpowiedzUsuń
      14. Jak pysznie nafaszerowane bakłażany :)

        OdpowiedzUsuń
      15. świetny przepis, to już druga zapiekanka bakłażanowa, którą widzę na blogu, więc ślinka cieknie...

        OdpowiedzUsuń
      16. Zdrowy, pyszny i lekki obiadek, piękne kolory :)

        OdpowiedzUsuń
      17. Zdrowy, pyszny i lekki obiadek, piękne kolory :)

        OdpowiedzUsuń
      18. łał! super pomysł! i jakie kolory! Palce lizać!

        OdpowiedzUsuń
      19. Przepięknie wyglądają :)) Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis ;)

        OdpowiedzUsuń
      20. przyznam się, że jeszcze nigdy nie robiłam potrawy z bakłażanem i chętnie jakiś przepis wypróbuję :) Twój wdaje się bardzo ciekawy, a co można użyć zamiast tofu" ;)

        http://lamodalena.blogspot.com

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Zamiast tofu można dodać warzywa albo ser ulubiony np. Kozi świetnie będzie pasował do musu z buraka :)

          Usuń
      21. Bardzo ciekawy pomysł na bakłażana

        OdpowiedzUsuń