Ostatnia moja propozycja do konkursu z wykorzystaniem: kaszy, tofu i kokosu. Danie wyszło super :)
Potrzebne składniki:
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g tofu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 bakłażany
- 2 burki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- garść uprażonych pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- sól ziołowa, pieprz
Bakłażany przecinamy na pół i wydrążamy środek. Łódeczki posypujemy solą i odstawiamy na 5 min., następnie płuczemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy olejem kokosowym (ok. 0,5 łyżki) i zapiekamy 10- 15 min w 180 st. (aż będą miękkie).
Na patelni z olejem kokosowym podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu, następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min.
Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym.
Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez 10 min. w 180 st.
http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html
Na patelni z olejem kokosowym podsmażamy pokrojone w kostkę tofu z dodatkiem soli, pieprzu, następnie dodajemy kaszę jaglaną i mieszamy przez 3 min.
Ugotowane buraki blendujemy z dodatkiem soli, pieprzu, czosnku i z octem balsamicznym.
Bakłażany faszerujemy kaszą jaglaną z tufu następnie dodajemy mus buraczany, posypujemy ziarnami z słonecznika i zapiekamy przez 10 min. w 180 st.
http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/02/zapraszam-na-konkurs.html
świetny pomysł! tyle zdrowia w tym daniu, a do tego jest wegańskie co jeszcze bardziej kusi mnie by je zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie :)) chętnie bym zjadła dziś taki obiadek...
OdpowiedzUsuńDziękuję za aktywny udział w konkursie ;) pozdrawiam
Takiej wersji zapiekanych bakłażanów nie jadłam, kuszą wyglądem ;)
OdpowiedzUsuńWow, to danie wygląda przesmacznie i bardzo zdrowo, chyba muszę sobie kupić olej kokosowy i zrobić coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńhttp://crafty-zone.blogspot.com/
wow! no świetne, często robie baklałżana latem :) ale w takiej wersji jeszcze :)
OdpowiedzUsuńAle kombinujesz z tymi dodatkami :D Genialne masz pomysły :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńLol ale połączenie - z chęcią bym wypróbowała :]
OdpowiedzUsuńjuż same barwy mnie zachęciły, chętnie bym spróbowała takiego bakłażana. ;)
OdpowiedzUsuńTofu dalej mnie nie przekonuje ale mus bueaczany jaj najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, wygląda super. :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie - szczególnie zaciekawił mnie buraczany mus : )
OdpowiedzUsuńTakie bakłażany to świetna sprawa! Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńNiestety, ale nie miałam okazji jeść bakłażanów, ale w tym sezonie to nadrobię.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pełen witamin obiadek;)
Jak pysznie nafaszerowane bakłażany :)
OdpowiedzUsuńDla mnie zapiekanka idealna! :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, to już druga zapiekanka bakłażanowa, którą widzę na blogu, więc ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńZdrowy, pyszny i lekki obiadek, piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńZdrowy, pyszny i lekki obiadek, piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńłał! super pomysł! i jakie kolory! Palce lizać!
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyglądają :)) Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńprzyznam się, że jeszcze nigdy nie robiłam potrawy z bakłażanem i chętnie jakiś przepis wypróbuję :) Twój wdaje się bardzo ciekawy, a co można użyć zamiast tofu" ;)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Zamiast tofu można dodać warzywa albo ser ulubiony np. Kozi świetnie będzie pasował do musu z buraka :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na bakłażana
OdpowiedzUsuń