wtorek, 31 marca 2015

Jajka z pesto z rzeżuchy





Jak co roku zasadziłam rzeżuchę, która obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. 
Jeżeli nie zdążyliście posadzić rzeżuchę proponuję przykryć pojemnik z nasionami, rosną one wówczas 2 razy szybciej i po 3-4 dniach nadaje się do jedzenia. 

Pesto z rzeżuchy

Składniki:


  • 4 jajka od szczęśliwej kurki 

  • garść rzeżuchy
  • garść orzechów włoskich
  •  1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 g sera grana padano
  • pieprz, sól


Przygotowanie:


Jajka gotujemy na twardo. 
Rzeżuchę z oliwą rozdrabniamy za pomocą blendera, aż składniki się dobrze posiekają.  Następnie dodajemy orzechy, czosnek, grana padano, pieprz, sól i dalej miksujemy. Jeżeli jest potrzeba możemy pesto dodatkowo skropić oliwą. 
Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i ozdabiamy łyżką pesto z rzeżuchy.









38 komentarzy:

  1. Rewelacja. Chyba nie zdążę zasadzić jak wrócę do domu! A taką mi zrobiłaś ochotę. Jak myślisz w czwartek gdybym zasadziła to na niedzielę się uda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli uda Ci się z rana posadzić to jest szansa, tylko koniecznie przykryj naczynie :)

      Usuń
  2. Uwielbiam rzeżuchę i uwielbiam takie jajka!
    Smakuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota moje ulubione rzeżucha nadaje super posmak;-) knifeandspoon.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja, zaczekam, aż rzeżucha wyrośnie, bo teraz kiełkuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł! Zapowiada się kolejna smaczna przekąska na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja już od stycznia zajadam kiełki i rzeżuchę, omnomn :)
    Takiego pesto nie miałam okazji jeść,, a szkoda- wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe, jak sprawdziłaby się taka wersja jajek na świątecznym stole. Myślę, że u mnie by długo nie poleżały, a szybko zniknęły. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To próba przed świątecznym stołem i coś czuję że długo nie pomości również na moim :)

      Usuń
  8. Fajne jajeczka! A doniczki na rzeżuchę - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie super i fajny pomysł na rzeżuchę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczne jajeczka i podobają mi się doniczki na rzeżuchę

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię to na swieta! <3
    Pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Haha dobrze, że przypomniałaś, bo nie zasiałyśmy :P Jajeczka z takim pesto muszą smakować obłędnie :) A tak nawiasem to przed składnikami masz napisane "Pesto z natki pietruszki" ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł, muszę koniecznie kupić rzeżuchę;)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetnie wyglądają- świąteczne przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy pomysł na pesto! Takie wiosenne, świąteczne. Moja rzeżuszka już rośnie, jutro można będzie zacząć skubać;)

    OdpowiedzUsuń
  16. O, to pesto wygląda świetnie, chyba muszę zasadzić rzeżuchę :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam jajka w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne! Uwielbiam rzeżuchę :) ale masz śliczne te doniczki :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykopałam z kartonu którego jeszczenie rozpakowałam po przeprowadzce :)

      Usuń
  19. jajeczny szał przedświąteczny czas zacząć!
    swoją drogą zrobiłaś mi apetyt na jajka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie robiłam pesto z rzeżuchy, oj wiele straciłam jak widzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zrobiłam pierwszy raz :), olśniło mnie jak Zastanowialam się co zrobić na stół świąteczny :)

      Usuń
  21. Bardzo mi się podobają te jajeczka, uwielbiam rzeżuchę i mam ją w kuchni przez cały rok :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O chyba też ją częściej będę sądzić :)

      Usuń
  22. Świetnie wyglądają, w sam raz na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetnie wyglądają, w sam raz na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  24. mniam rzeżucha jest pyszna i jako kiełki i jako dodatek do potraw:D

    OdpowiedzUsuń
  25. Rzeżucha musi być do jajek wyśmienita :D

    OdpowiedzUsuń
  26. świetne jaja no i rzeżucha obowiązkowo, muszę moją przykryć, może zdąży urosnąć :)

    OdpowiedzUsuń