poniedziałek, 9 marca 2015

Chińszczyzna




Przepisem na chińszczyznę zostałam obdarowaną przez moją wspaniałą koleżankę Maryjkę (prosiła aby o niej wspomnieć:). Przepis jest bardzo fajny szybki a danie smakuje wybornie. Jak wszystko co proponuje Maryjka :).


Potrzebne składniki: 
  •  3 cebule  
  • 6 papryk
  • 1 bambus w puszce 
  • 1 opakowanie grzybków mun
  • kiełki na patelnię
  • 3 cm startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka przyprawy chińskiej 
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • 100 g ryżu jaśminowego
  • garść sezamu
  • pieprz, sól

Przygotowanie:



Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i dusimy. Po ok. 7 min dodajemy grzybki (namoczone wcześniej), kiełki, starty imbir, bambus oraz przyprawę chińską, sos sojowy, sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze przez ok. 10 min.  




15 komentarzy:

  1. You write so interesting posts and make very beautiful photos! Like our blog! Keep doing it!
    I’ll be happy to see you in my blog!)

    Diana Cloudlet
    http://www.dianacloudlet.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Chińszczyzną zawsze zajadam się ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurczę, jak ja dawno nie jadłam chińszczyzny... Chyba w domu przed rozpoczęciem studiów ostatni raz. Ale mi zrobiłaś ochotę! Prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne i szybkie danie na obiadek:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpraszam się na porcję;)

    OdpowiedzUsuń
  6. chińszczyzną nie pogardzę, ale tylko taką domową. Jedzenie z knajpki może i ma bardziej oryginalny chiński smak, ale nie mam zaufania do jego składu i "chińskiej witaminy"

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wytrzymam, uwielbiam chińszczyznę!! :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubimy chińszczyzną ale tylko taką jak Twoja czyli przygotowaną od podstaw, bo te wszystkie gotowe mrożonki z daniami chińskimi mają dziwny zapach :/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie. Bardzo lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie przyrządzałam samodzielnie chińszczyzny i pierwszy raz słyszę o bambusie z puszki, ale uwielbiam nowości;)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię chińskie potrawy :)
    ale z reguły idą z mrożonki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. chińszczyzna, to ja bardzo poproszę. Mogę ja pałaszować o każdej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam chińszczyznę, ta także wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  14. Czas wydobyć pałeczki z dna szuflady i zabrać się za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń