sobota, 7 marca 2015

Faszerowane papryki




Potrzebne składniki: 
  •  1 szklanka ugotowanego ryżu ciemnego 
  • 4 papryki
  • 20 grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/3 selera
  • pomidory w puszcze
1 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj)
  • majeranek, tymianek, bazylia
  • sól ziołowa, pieprz
      Przygotowanie:


      Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę i pietruszkę. Jak warzywa zmiękną dodajemy pokrojone grzyby, pieprz i sól. Całość podsmażamy przez 10 min., po czym dodajemy ugotowany ryż i dusimy przez 3-4 min. w każdej z papryk ucinamy górną część, wyciągamy gniazda nasienne i faszerujemy ryżem z warzywami. 
      Sos pomidorowy: pomidory kroimy w kostkę zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy zioła: bazylia, majeranek, tymianek oraz sól i pieprz. gotujemy przez 5 min. 

      Do sosu dodajemy faszerowany papryki (najlepiej aby sos przykrywał 1/2 [papryki) i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 min - aż papryki zmiękną. 




      25 komentarzy:

      1. Smacznie wyglądają i jeszcze z grzybami . Mniam

        OdpowiedzUsuń
      2. Pomidory faszerowane też świetnie smakują :) Musimy kiedyś to samo zrobić z papryką, bo wygląda super :)

        OdpowiedzUsuń
      3. Pyszna propozycja, u mnie papryki goszczą z mięsem mielonym, ale wersja bez mięsna i z grzybami jak najbardziej mi też odpowiada. :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. taka wersja była przygotowana na mięsożernego małżonka - ale udał się przekonać na warzywka i nie żałował :)

          Usuń
      4. Czytam przepis, pojawia się olej kokosowy i mój wyczulony na wszystko co zdrowe mózg rozkazuje żeby zapisać blog w ulubionych :) Przepis brzmi smakowicie, podobnie jak zdjęcia. Akurat ostatnio myślałam o nadziewanej papryce, więc z pewnością przepis wypróbuję! :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Dziękuję ślicznie za miłą ocenę mojego bloga :)

          Usuń
      5. Bardzo lubię faszerować paprykę, zwykle używam do tego jakiejś kaszy, ale z ryżem też smakowita. ^ ^

        OdpowiedzUsuń
      6. Jakie cudowne, aż ślinka leci :-)

        OdpowiedzUsuń
      7. Wyglądają bardzo kusząco;)

        OdpowiedzUsuń
      8. Uwielbiam pomidory i grzyby, więc na pewno zrealizuję, bo w tym połączeniu wypadają świetnie :)

        OdpowiedzUsuń
      9. jeszcze nigdy nie bawiłam się w faszerowanie papryki. Twój sposób podania przekonał mnie abym się zmotywowała. ;)

        OdpowiedzUsuń
      10. Uwielbiam takie papryczki :) Mój chłopak przygotowuje je w podobny sposób do Ciebie :)

        OdpowiedzUsuń
      11. Dobrze się składa, bo mam ugotowany ryż brązowy bez pomysłu na wykorzystanie ;)

        OdpowiedzUsuń
      12. Pychota! Świetna propozycja na obiad :)

        OdpowiedzUsuń
      13. Fajnie wyszło. Bardzo lubię faszerowane warzywa, papryki też lubię i tak się składa, że mam w domu, więc już mam pomysł na obiad :)

        OdpowiedzUsuń
      14. z grzybami jeszcze nie jadłam, ale patrząc na zdjęcia, wiem, ze smakuje pysznie!

        OdpowiedzUsuń
      15. Bardzo lubię paprykę, ale z grzybami jeszcze nie miałam okazji jej jeść.
        Obiadek na pewno był bardzo treściwy:)

        OdpowiedzUsuń
      16. Sama często robię takie papryki, są świetne jeżeli chodzi o urozmaicenie obiadu lub kolacji :)

        OdpowiedzUsuń
      17. Bardzo fajnie mi tu brzmi ten olej kokosowy, wprowadza zapewne niebanalny ton :)

        OdpowiedzUsuń
      18. Fajnie wyglądają i na pewno doskonale smakują :)

        OdpowiedzUsuń
      19. Uwielbiamy wszelkiego rodzaju faszerowańce :)

        OdpowiedzUsuń
      20. Nigdy nie jadłam faszerowanej papryki, ale jestem pewna, że Twoja wersja smakowała świetnie :) Zawiera mnóstwo pysznych składników i wygląda przepysznie :)

        OdpowiedzUsuń
      21. Właśnie takiego przepisu szukałam :) faszerowane papryki bez mięsa... no i w miarę prosty przepis bez tysiąca egzotycznych składników! Super!

        OdpowiedzUsuń