Potrzebne składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu ciemnego
- 4 papryki
- 20 grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/3 selera
- pomidory w puszcze
1 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj)
- majeranek, tymianek, bazylia
- sól ziołowa, pieprz
Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę i pietruszkę. Jak warzywa zmiękną dodajemy pokrojone grzyby, pieprz i sól. Całość podsmażamy przez 10 min., po czym dodajemy ugotowany ryż i dusimy przez 3-4 min. w każdej z papryk ucinamy górną część, wyciągamy gniazda nasienne i faszerujemy ryżem z warzywami.
Sos pomidorowy: pomidory kroimy w kostkę zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy zioła: bazylia, majeranek, tymianek oraz sól i pieprz. gotujemy przez 5 min.
Do sosu dodajemy faszerowany papryki (najlepiej aby sos przykrywał 1/2 [papryki) i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 min - aż papryki zmiękną.
Sos pomidorowy: pomidory kroimy w kostkę zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy zioła: bazylia, majeranek, tymianek oraz sól i pieprz. gotujemy przez 5 min.
Do sosu dodajemy faszerowany papryki (najlepiej aby sos przykrywał 1/2 [papryki) i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez ok. 40 min - aż papryki zmiękną.
Smacznie wyglądają i jeszcze z grzybami . Mniam
OdpowiedzUsuńPomidory faszerowane też świetnie smakują :) Musimy kiedyś to samo zrobić z papryką, bo wygląda super :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, u mnie papryki goszczą z mięsem mielonym, ale wersja bez mięsna i z grzybami jak najbardziej mi też odpowiada. :)
OdpowiedzUsuńtaka wersja była przygotowana na mięsożernego małżonka - ale udał się przekonać na warzywka i nie żałował :)
UsuńCzytam przepis, pojawia się olej kokosowy i mój wyczulony na wszystko co zdrowe mózg rozkazuje żeby zapisać blog w ulubionych :) Przepis brzmi smakowicie, podobnie jak zdjęcia. Akurat ostatnio myślałam o nadziewanej papryce, więc z pewnością przepis wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie za miłą ocenę mojego bloga :)
UsuńBardzo lubię faszerować paprykę, zwykle używam do tego jakiejś kaszy, ale z ryżem też smakowita. ^ ^
OdpowiedzUsuńJakie cudowne, aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńLubię.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo kusząco;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidory i grzyby, więc na pewno zrealizuję, bo w tym połączeniu wypadają świetnie :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie bawiłam się w faszerowanie papryki. Twój sposób podania przekonał mnie abym się zmotywowała. ;)
OdpowiedzUsuńJak pysznie nafaszerowane papryki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie papryczki :) Mój chłopak przygotowuje je w podobny sposób do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDobrze się składa, bo mam ugotowany ryż brązowy bez pomysłu na wykorzystanie ;)
OdpowiedzUsuńPychota! Świetna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyszło. Bardzo lubię faszerowane warzywa, papryki też lubię i tak się składa, że mam w domu, więc już mam pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńz grzybami jeszcze nie jadłam, ale patrząc na zdjęcia, wiem, ze smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię paprykę, ale z grzybami jeszcze nie miałam okazji jej jeść.
OdpowiedzUsuńObiadek na pewno był bardzo treściwy:)
Sama często robię takie papryki, są świetne jeżeli chodzi o urozmaicenie obiadu lub kolacji :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie mi tu brzmi ten olej kokosowy, wprowadza zapewne niebanalny ton :)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają i na pewno doskonale smakują :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy wszelkiego rodzaju faszerowańce :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam faszerowanej papryki, ale jestem pewna, że Twoja wersja smakowała świetnie :) Zawiera mnóstwo pysznych składników i wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam :) faszerowane papryki bez mięsa... no i w miarę prosty przepis bez tysiąca egzotycznych składników! Super!
OdpowiedzUsuń