sobota, 7 lutego 2015

Bezglutenowy zakwas na żurek

Czas przygotować się na święta :) Przygotowałam zakwas na żurek. Robi się go bardzo szybko, jedynie należy odczekać 4-5 dni :) Żurek na nim wyszedł niebiański. Zachwyciłam nim koleżankę z pracy, która poprosiła o zakwas :). 

Potrzebne składniki: 
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 przegotowanej ciepłej wody 
  • 10 ziaren pieprzu

  • 3 ziarna jałowca
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni :) 




4 komentarze:

  1. Hmm nigdy nie robiłyśmy zakwasu choć żurek bardzo lubimy to już dawno go nie jadłyśmy, ponieważ z reguły wszyscy robią go z paczki :/ Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) postaram się jeszcze dziś wstawić przepis na żurek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam prawdziwego żurku na zakwasie, zresztą żurku nie jadłam już bardzo dawno :P Może kiedyś wypróbuję przepis u zrobię jakiś pyszny wege żurek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żurek przepyszny!! Zakwas na samodzielnie przyrządzany Żurek wygląda i pachnie obłędnie!!! Teraz Pora na samodzielny zakwas i Żurek :)

    OdpowiedzUsuń