piątek, 24 października 2014

Makaron z anchois, przecierem pomidorowym i czarnymi oliwkami



Potrzebne składniki:

  • 10 filecików anchois
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • ser Grana Padano do posypania
  • pietruszka do posypania
  • 160 g ulubionego makarony



 Przygotowanie:


Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 
Na rozgrzaną z oliwą patelnie wrzucamy fileciki anchois oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek. po 5 min dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sok z cytryny i oliwki pokrojone w plasterki. Anchois jest bardzo słone więc nie ma potrzeby potrawy już solić. 
Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość posypujemy pietruszką zieloną oraz serem Grana Padano. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz