sobota, 18 października 2014

Pasztet z soczewicy



Potrzebne składniki:
  • 400 g soczewicy 
  • 3 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka papryki słodkiej 
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki z amarantusa
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka babki plesznik (na trawienie)
  • pieprz, sól ziołowa



 Przygotowanie:


Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez ok 30 min, natomiast marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy na parze (aż zmiękną). Warzywa mieszamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik oraz jajka.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. 
Pieczemy w 180 st przez ok 30 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz