Potrzebne składniki:
- 400 g soczewicy
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 50 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- garść orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki z amarantusa
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka babki plesznik (na trawienie)
- pieprz, sól ziołowa
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez ok 30 min, natomiast marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy na parze (aż zmiękną). Warzywa mieszamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy: paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik oraz jajka. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.
Pieczemy w 180 st przez ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz